+
 • Specialfastigheter har högst kreditbetyg

  PUBLICERAD 2014-10-30 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-10-31 10:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Tolv svenska fastighetsbolag eller bolag med en betydande verksamhet på den svenska fastighetsmarknaden har kreditbetyg från internationella ratingjätten Standard & Poor‘s. Två av dessa är statliga, sex är kommunala och fyra är privata. Enligt en lista över alla bolag som har fått kreditbetyg, eller rating som det också heter, från S&P är Specialfastigheter det fastighetsbolag som har högst betyg, AA+.

  Standard & Poor‘s har en månggradig betygskala där AAA är det högsta betyget och D är det sämsta. Alla betyg ovanför BB+ kategoriseras som investment-grade medan BB+ och sämre kallas för speculative-grade eller i dagligt tal även junk bond. Det innebär förenklat att instrument med betyget BB har skräpstatus och borde ha en mycket hög avkastning om det ska vara värt att investera i.

  Samtliga svenska fastighetsbolag med kreditbetyg från S&P hamnar i investment-grade kategorin och Specialfastigheter är som nämnts ovan det bolag som har högst betyg, AA+ vilket är det näst högsta betyget S&P delar ut. Instrument med betyget AA+ anses vara högkvalitativa och har mycket låg kreditrisk. Närmast därefter kommer det andra statliga bolaget, Akademiska Hus med betyget AA.

  Alla de sex kommunala bolagen, Stångåstaden och Lejonfastigheter i Linköping samt Förvaltaren, Framtiden, MKB och Uppsalahem ligger i kategorin AA-, här finns även kooperativa hyresrättsföreningen SKB. Därefter kommer de privata bolagen. Högst av dessa är L E Lundbergföretagen med Fastighets AB L E Lundberg inombords, betyget A+, och Unibail-Rodamcos svenska verksamhet, betyget A, och sist kommer Rikshem med betyget A-.

  Noterbart är att inte alla betyg är nya. Således är Specialfastigheters betyg satt 2005 och Unibail-Rodamco och L E Lundbergföretagen 2007. Akademiska Hus har haft sitt betyg sedan 1996 men då ska man ha i åtanke att S&P reviderar med största sannolikhet sina betyg regelbundet, utan dock att alltid ändra betygen.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived