+
Jonas Björkman och Erik Nordin. Foto: Sverrir Thór.
 • Länk mellan utvecklare och investerare

  PUBLICERAD 2014-10-07 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2014-10-09 09:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Två unga entreprenörer startade under våren 2014 företaget Tessin Nordic AB som erbjuder den tekniska plattformen Tessin.se för bolag som vill finansiera fastighetsrelaterade projekt genom crowdfunding. Fastighetsnytt har träffat Jonas Björkman och Erik Nordin.

  Crowdfunding har över de senaste åren blivit en allt mer vanlig och populär metod för finansiering av olika saker. Fenomenet, som på svenska har kallats för gräsrotsfinansiering eller folkfinansiering, innebär i sin enklaste form att mannen på gatan deltar i finansieringen av något projekt. Det engelska ordet crowd betyder som bekant folkmassa och tanken är den att man inte bara vänder sig till en enda man på gatan, eller kvinna för den delen, utan till en massa män och kvinnor som var och en bidrar med smärre belopp för att ett visst projekt som av olika skäl kan ligga folk varmt om hjärtat ska bli verklighet.

  Fenomenet crowdfunding är självklart ungefär lika gammalt som mänskligheten men enligt den nätbaserade encyklopedin Wikipedia användes termen som förklarar det först år 2006. Internationellt har det blivit mycket vanligt att man finansierar så kallade start-up företag med hjälp av crowdfunding men även olika kulturprojekt och samhällsnyttiga funktioner, som exempelvis förskolor som det offentliga inte är villigt att finansiera. Ytterligare en möjlighet kan vara att finansiera fastighetsprojekt och just den möjligheten har två unga svenska entreprenörer tagit vara på.

  Jonas Björkman, som är vd för Tessin, har de senaste åren specialiserat sig på finansiering av nystartade bolag och projekt och Erik Nordin har en bakgrund som advokat på välrenommerade byråer.Tillsammans har de arbetat i ett flertal större fastighetsrelaterade transaktioner och kapitalresningar.

  Sedan starten har de rest pengar till två olika projekt, varav det ena, ett villaområde i Åkersberga nu är fulltecknat och det andra, en vindtunnel för fallskärmshopp inomhus i Bromma i dagsläget har en teckningsgrad på 43 procent. Till villaprojektet reste man 2,78 miljoner kronor, vilket var 11 procent över målet på 2,5 miljoner och till vindtunneln har man rest 2,6 miljoner kronor, målet är 6 miljoner. Jonas Björkman och Erik Nordin som berättar att det koncept de använder kallas för equity crowdfunding. Equity betyder eget kapital men används även ibland om aktier och det är just det som equity crowdfunding innebär, man säljer aktier i ett bolag eller ett projekt till mannen på gatan.

  – Det är ett aktieinstrument vi använder. Du som investerare köper en helt vanlig stamaktie i bolaget som producerar fastigheten, eller en preferensaktie och blir alltid delägare i projektet, säger Jonas Björkman.

  Svårt att gå till börsen

  Det finns sedan många sekel tillbaka en marknadsplats för aktiehandel, börsen, och Fastighetsnytt ställer frågan varför man ska använda sig av crowdfunding när man kan hämta nytt kapital på börsen. Jonas Björkman och Erik Nordin förklarar att än så länge har de hjälpt mindre fastighetsutvecklare som inte har möjlighet, eller tillgång till den traditionella finansmarknaden. De har svårt att gå till börsen och det är en stor process men via crowdfunding kan man resa kapital till specifika projekt i en mindre skala.

  Det finns dock en uppenbar nackdel med att investera i ett crowdfunding-finansierat projekt. Det finns ingen omedelbar exit, som det heter på fackspråk.

  – Det är ingen likviditet i aktie eftersom den inte handlas på någon börs, så är det ju. Man blir därför per definition oftast en långsiktig ägare i det hela. Det innebär dock inte att aktien inte är överlåtbar som vilken annan aktie som helst så om du hittar en villig köpare så kan du självklart sälja aktien vidare, säger Erik Nordin.

  Jonas Björkman lägger till att då det är en aktie utan exitscenario så om man till exempel finansierar förvärvet av en intäktsbringande hyresfastighet så ligger investeringen till fastigheten säljs.

  – Sedan finns det vissa projekt där man som emittent av aktierna har återköpsrätt och så vidare så att man kan få ut sina pengar inom en tolvmånadersperiod. Det finns olika upplägg beroende på vad det är för olika projekt som behöver finansieras.

  Teknologisk utveckling banar vägen

  Det är internet och den allt snabbare utvecklingen av informationsteknologin som ligger bakom crowdfunding-boomen i världen och Jonas Björkman och Erik Nordin är noga med att påpeka att Tessin.se varken förmedlar aktier eller pengar utan tillhandahåller en teknologisk plattform som ger investerade och entreprenörer i behov av kapital möjlighet att mötas.

  – Vi ser oss mer som en länk mellan fastighetsutvecklare och ett antal investerare. På ett sätt är det ju samma mekanism men vi kommer inte att tillhandahålla någon handel med aktier.

  Ytterligare en följd av internet och informationsteknologier är den kopiösa mängd spammail som fyller alla mailboxar med erbjudanden om lukrativa investeringar. I sin marknadsföring på bland annat Facebook har Tessin nämnt en möjlig avkastning på 20 procent per år vilket, även om man jämför med aktiemarknaden, måste anses vara en mycket hög avkastning. Det leder onekligen till frågan hur man som investerare kan vara säker på att det rör sig om en bluff och vidare kan man fråga sig hur riskabel en investering i de projekt Tessin.se förmedlar är, givet korrelationen mellan risk och avkastning.

  Erik Nordin svarar att Tessins affärsidé är att presentera många olika typer fastighetsinvesteringar med olika riskprofiler. Allt ifrån låg risk till hög risk. Avkastningsnivåerna varierar mellan olika projekttyper där investeringar i utvecklingsprojekt typiskt sett erbjuder relativt höga avkastningsnivåer, medan investeringar i befintliga hyreshus i regel erbjuder lägre avkastningsnivåer. Avkastningsnivåerna är delvis kopplade till risk men är även kopplade till konkurrensen med andra instrument på kapitalmarknaden.

  – Vi tar inte ställning till risknivåerna i de specifika projekten. Det är upp till investeraren att bilda sig en uppfattning utifrån presentationen och det material som fastighetsutvecklaren tillhandahåller. Dock så gör vi en initial bedömning av personerna bakom projekten så att de inte har skulder hos Skatteverket, Kronofogden etcetera, säger han.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. Tomas 2014-10-08

   Equity crowd funding borde ju passa andra branscher också, tänker främst på tex filmbranschen. Lite nyfiken på varför plattformen begränsats endast till filmbranschen. Hursomhelst är roligt med lite nytänkande i fastighetsbranschen. :)

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived