+
 • Företagsskattekommittén gjorde en tabbe

  PUBLICERAD 2014-09-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-09-15 09:09

  Textstorlek

  Dela med andra

  Företagsskattekommitténs förslag om reformer på bolagsskattesystemet i Sverige kommer att drabba nyproduktionen av hyresbostäder i riket. Det säger professorn i skatterätt, Sven-Olof Lodin, som deltog i kommitténs arbete som sakkunnig.

  Av hans anförande på Föreningen Fastighetsekonomernas seminarium om företagsskatteutredningens påverkan på fastighetsbranschen framgick att han anser att kommittén har gjort en tabbe i detta avseende.

  – Vi tittade aldrig på hur nyproduktion av hyresbostäder skulle drabbas därför att vi såg att fastighetsbolagen har ett ganska lågt skattetryck i dagens system  – i genomsnitt  under 10 procent Nyproduktion av bostäder medför stora initiala kostnader som fastighetsbolagen behöver täcka med främmande kapital och när räntan inte längre är avdragbar så kommer bolagen att drabbas hårdare av dessa kostnader, vilket i vart fall initialt leder till förluster. Därmed kommer privata fastighetsägare att vara mindre villiga att investera i nya  hyreslägenheter och allmännyttan har svårt att göra det på grund av EU:s statsstödsregler, säger Sven-Olof Lodin i samtal med Fastighetsnytt.

  Han föreslår en liten modifikation som gör räntekostnader på grund av nyproducerade hyresrätter avdragbara i tio år.

  – En sådan ändring skulle lösa problemet och jag rekommenderar att branschen yrkar på det i sina remissvar om kommitténs förslag. Faktum är att remissvaren kommer att ha betydligt större genomslag på utredningens framtid än valutgången, säger Sven-Olof Lodin i samtal med Fastighetsnytt.“

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x