+
Erik Selin, vd för Balder. Foto: Sigurdur J. Olafsson.
 • Erik Selin kritisk till skatteförändringsförslag

  PUBLICERAD 2014-08-25 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-08-26 17:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Företagsskattekommitténs förslag om ändringar på bolagsskatten i Sverige har kritiserats hårt av fastighetsbranschen då förslaget kommer att drabba branschen hårt på grund av fastighetsbolagens höga belåningsgrader. Nu har Balders vd Erik Selin anslutit till kritikerskaran. I en intervju med Six News sammanfattar han förslaget som ”totalt sett inte särskilt bra”.

  Förslaget är enligt Erik Selin problematiskt då all fastighetsutveckling i någon utsträckning bygger på lånat kapital.

  ”Sveriges fastighetsmarknad är inte överinvesterad utan snarare underinvesterad så jag kan tycka att det är konstigt, med Reinfeldts tal om mer bostäder, att det nu kommit ett förslag åt helt andra hållet”, säger Erik Selin till Six News. Han motsätter sig diskussionerna att retroaktivt begränsa tidigare underskottsavdrag till hälften mot tidigare och kallar det för ren konfiskering. ”Man säger från en dag till annan att man kan komma att ta bort hälften. Just det där är otroligt förvånande.” Vidare kan förslaget hämma viljan att bygga fler hyresrätter, en upplåtelseform som redan missgynnas skattemässigt.

  ”I genomsnitt har de boende i hyresrätter lite lägre inkomster och mindre kapital. Dessa människor, som redan har det lite sämre ställt, kan nu behöva få betala högre hyror för att de allra rikaste industribolagen utan lån ska få betala lägre skatt. Jag vet inte om den här förändringen verkligen behövs”, säger Erik Selin till Six News men betonar dock att han har förståelse för att man vill komma åt ”extremfall” i svenskt näringsliv, exempelvis mottagare av ränteavdrag som inte är skattepliktiga i Sverige.

  Han föreslår ett tillägg som skulle göra effekten av förslaget mer rimlig:

  ”Man skulle till exempel kunna klassificera att hyresintäkter till exempelvis 50 procent utgör kapitalinkomst medan 50 procent kan räknas mot drift, avskrivningar och underhåll. Det penndraget skulle kunna lösa effekterna av det här förslaget förutsatt att du har en rimlig belåning, eftersom du får kvitta kapitalintäkter mot kapitalkostnader. Har du däremot uppemot 100 procents belåning skulle du få en sämre skattesits”, säger Erik Selin till Six News.

  Vidare nämner han ett alternativ som kan vara att begränsa svenska privatpersoners avdrag för räntor. Fast det är politiskt omöjligt, konstaterar han.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • En betraktelse från en annan vinkel

  Replik Det ligger i sakens natur att den som låter utföra och/eller finansiera ett byggprojekt sällan helt och hållet vill släppa möjligheten till insyn, påverkan och kontroll av projektet. I sådana samarbeten är det enligt vår uppfattning snarare en fråga om hitta andra sätt att definiera arkitektens roll och uppdrag i avtalet.

 • Elmsäter-Svärd: Rejält tapp trots bostadsbrist

  Bostäder Högkonjunkturen i byggbranschen går mot sitt slut och nyproduktionen av bostäder väntas rasa redan i år. ”Det här slår hårt mot svensk ekonomi. Frågan är vad regeringen tänker göra?”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier.

 • Eva Nygren till Stockholms Stadshus

  Rekrytering Eva Nygren blir ny fastighetsstrateg på Stockholms Stadshus AB och avgår därmed som vd för Stockholmshem. Annette Sand föreslås som ny vd för Stockholmshem. 

 • ANNONS
 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Erik Selin, vd för Balder. Foto: Sigurdur J. Olafsson.