+
Kiruna stadshus
 • Avtal klart i Kiruna

  PUBLICERAD 2014-05-14 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-10-15 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I juni startar bygget av det nya Kiruna och i dag presenterades avtalet som ger kommunen en ersättning från LKAB på 3,7 miljarder kronor. Det skriver Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna och Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB, på DN debatt.

  2004 meddelade LKAB officiellt Kiruna kommun att gruvbrytningen kommer att påverka stadsbebyggelsen, i och med brytningen av malmen på den nya huvudnivån 1 365 meter under jord. LKAB har sedan dess hunnit bygga järnväg och annan infrastruktur för flera miljarder men det är först i september 2012, när ett konkret beslut togs om plats för Kirunas nya stadskärna, som det riktiga planarbetet för rivning och flytt av staden kunde ta fart.

  Om några veckor inleds arbetet med gator, vägar och annan grundläggande infrastruktur.
  ”Avtalet som presenteras i dag omfattar 3,74 miljarder kronor. Pengarna kommer att utbetalas under byggtiden som beräknas till 7 år. LKAB har under ett antal år gjort stora avsättningar för att klara samhällsomvandlingen i både Kiruna och Malmberget som ligger i Gällivare kommun. Totalt handlar det hittills om nästan 8 miljarder kronor”, skriver Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna och Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef på LKAB, på DN debatt.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Nyheter ortsvis

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived