+
Hemfosas vd Jens Engvall ringer in handeln i samband med bolagets börsintroduktion 21 mars, 2014. Foto: Sverrir Thór
 • Hemfosas smekmånad en succé

  PUBLICERAD 2014-04-22 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-04-22 14:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  På söndagen hade en månad gått sedan Hemfosa gjorde entré på Stockholmsbörsen. Fastighetsnytt har gjort en sammanställning av  den första månaden och kan knappast beskrivas som något annat än en braksuccé.

  Det var fredagen 21 mars som Hemfosas vd Jens Engwall ringde klockan för att symboliskt starta handelsdagen på börsen och markera att bolagets aktie nu kunde handlas. Redan vid klockringningen såg den första dagen ut att bli en braksuccé och det blev den. Teckningskursen i bolagets nyemission hade satts till 93 kronor och redan vid inringningen handlades aktien för 98,5 kronor, en ökning om 5,9 procent. Den första dagens stängningskurs blev förvisso 1 krona lägre, det vill säga 97,5 kronor, men facit blev ändå att kursen steg med 4,3 procent under första dagen. Det mest anmärkningsvärda är dock volymen aktier som bytte ägare den första dagen, 9,3 miljoner aktier, och omsättningen i handeln, 914,3 miljoner. Bland fastighetsbolag var det den 15:e största volymen och den 3:e största omsättningen på en dag sedan millennieskiftet.

  Hur har det då gått under denna månad? Sammanfattningsvis kan den frågan svaras med följande: Fortsatt succé. Vid börsens stängning på Skärtorsdagen kostaden en Hemfosa-aktie 106 kronor, alltså 8,7 procent mer än vid stängning den 21 mars och 14 procent mer än aktiens teckningskurs. Det var inte den högsta stängningskursen under månaden men i de trakterna. Den högsta stängningskursen var 107 kronor 9 april. Samtidigt har fastighetsindex stigit med 3 procent.

  Även volym och omsättning tyder på att marknadens intresse för Hemfosa kvarstår. Som väntat avtog det största initiala intresset efter några dagar men med undantag för Skärtorsdagen då börsen stängde klockan 13 har volymen i handeln med Hemfosa uppgått till över 100 000 aktier varenda handelsdag. Omsättningen har således överstigit 10 miljoner varje dag, förutom Skärtorsdagen.

  Man kan säga att det har varit en bra smekmånad för Hemfosa och börsen men huruvida det kvarstår får framtiden utvisa.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived