• Bostadsrättsföreningarna ökar ränterisken

  PUBLICERAD 2014-04-07 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-04-07 10:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Nästan en fjärdedel av bostadsrättsföreningarnas lån löper nu med korta räntebindningstider. Det visar SBAB:s kvartalsstatistik.

  I slutet av mars hade 24 procent av bostadsrättsföreningarnas lån korta räntebindningstider, det vill säga bindningstider under 12 månader. Det var en uppgång med två procentenheter sedan slutet av december. Andelen lån som löpte med medellånga räntebindningstider, 1-4 år, var 44 procent, två procentenheter lägre än i december. Andelen lån som löpte med lång räntebindningstid, 5 år eller mer, var oförändrad 32 procent.

  De senaste kvartalens trend med en minskande andel medellånga räntebindningstider och en ökande andel korta räntebindningstider verkar hålla i sig, skriver SBAB.
  – Även om merparten av lånen fortfarande är bundna så ökar bostadsrättsföreningarna andelen korta räntebindningstider rätt snabbt nu. Därigenom ökar de också känsligheten för svängningar på räntemarknaderna, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

  Utvecklingen för de nytecknade föreningslånen visar ännu tydligare omsvängningen till förmån för kortare bindningstider. Tidigare var det vanligaste att nytecknade lån fick en räntebindningstid som låg mellan 1 och 4 år. Enligt SBAB har dock korta räntebindningstider ökat snabbt i popularitet sedan början av 2013.

  Under de senaste fyra kvartalen har i genomsnitt 60 procent valt korta räntebindningstider (under 12 månader) och 30 procent medellånga (1 till 4 år). Andelen som väljer långa (5 år och mer) bindningstider har minskat till 10 procent.
  – Det har skett en rätt skarp omsvängning det senaste året mot kortare räntebindningstider. Uppenbarligen är bostadsrättsföreningarna betydligt mindre rädda för stigande räntor nu än tidigare, säger Tor Borg.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived