+
 • Wingårdh vinnare i arkitekttävling för Liljevalchs konsthall

  PUBLICERAD 2014-02-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2015-06-02 13:09

  Textstorlek

  Dela med andra

  Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall. Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar våren 2017.

  – Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), i ett pressmeddelande.

  Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, tycker dock att huset, som byggs i plastgjuten betong, inte är någon lyckad tillbyggnad. Han hade hellre sett en tillbyggnad i trä och mer asymmetriska former, något han kommenterar i sin.
  – När man är inne på Djurgården måste man ta hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns. Jag tycker byggnaden skapar ett brutalt intryck i miljön, säger Erik Slottner till Fastighetsnytt.

  Juryns motivering lyder:
  Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

  Två hedersomnämnande gavs till Gipp/Nordfjell/Nordgren för bidraget Avtryck samt till Snøhetta/Sannes/Nilsson för bidraget Grace.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Folkpartiet i Stockholms stadshus, Erik Slottner

  3 kommentarer

  1. Carl 2014-02-28

   Hoppas att det blir en proteststorm mot denna betong bunker som inte är något annat än ett övergrepp på den kulturhistoriska miljö som finns på Djurgården. En privatperson skulle aldrig få tillstånd att förstöra intrycket den unika utemiljön där ger.

   Reply

  2. Bo L 2014-02-27

   Liknar köpladan Tempovaruhuset i Farsta Centrum från 50-talet:
   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Farsta_centrum_1965.jpg

   Ett udda inslag på Djurgården om man ska vara snäll.
   Jag håller med Erik Slottner fullt ut. Trä är dessutom ett miljövänligare material än betong.

   Reply

   • Andy 2014-03-04

    Jag kan hålla med om att trä är mer miljövänligt, men det var bra att detta förslag vann. Om ni tittar på de andra som var inbjudna var detta definitivt det bästa förslaget. Sen om man inte gillar nutida arkitektur är det svårt att acceptera samtiden… Själv anser jag att ett konstmuseum ska bryta ut och stå för något. Det är bra att huset inte bara smälter samman med det gamla.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived