+
  • Wingårdh vinnare i arkitekttävling för Liljevalchs konsthall

    PUBLICERAD 2014-02-27 AV Mattias Fröjd
    UPPDATERAD: 2015-06-02 13:09

    Textstorlek

    Dela med andra

    Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall. Den nya tillbyggnaden beräknas vara klar våren 2017.

    – Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), i ett pressmeddelande.

    Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, tycker dock att huset, som byggs i plastgjuten betong, inte är någon lyckad tillbyggnad. Han hade hellre sett en tillbyggnad i trä och mer asymmetriska former, något han kommenterar i sin.
    – När man är inne på Djurgården måste man ta hänsyn till de kulturhistoriska värden som finns. Jag tycker byggnaden skapar ett brutalt intryck i miljön, säger Erik Slottner till Fastighetsnytt.

    Juryns motivering lyder:
    Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.

    Två hedersomnämnande gavs till Gipp/Nordfjell/Nordgren för bidraget Avtryck samt till Snøhetta/Sannes/Nilsson för bidraget Grace.

    Redaktionen

    Källa: Pressmeddelande Folkpartiet i Stockholms stadshus, Erik Slottner

    3 kommentarer

    1. Carl 2014-02-28

      Hoppas att det blir en proteststorm mot denna betong bunker som inte är något annat än ett övergrepp på den kulturhistoriska miljö som finns på Djurgården. En privatperson skulle aldrig få tillstånd att förstöra intrycket den unika utemiljön där ger.

      Reply

    2. Bo L 2014-02-27

      Liknar köpladan Tempovaruhuset i Farsta Centrum från 50-talet:
      http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Farsta_centrum_1965.jpg

      Ett udda inslag på Djurgården om man ska vara snäll.
      Jag håller med Erik Slottner fullt ut. Trä är dessutom ett miljövänligare material än betong.

      Reply

      • Andy 2014-03-04

        Jag kan hålla med om att trä är mer miljövänligt, men det var bra att detta förslag vann. Om ni tittar på de andra som var inbjudna var detta definitivt det bästa förslaget. Sen om man inte gillar nutida arkitektur är det svårt att acceptera samtiden… Själv anser jag att ett konstmuseum ska bryta ut och stå för något. Det är bra att huset inte bara smälter samman med det gamla.

        Reply

    Kommentera artikeln

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

    Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived