+
 • Oljefonden ökar innehaven

  PUBLICERAD 2014-02-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-02-14 10:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Norska oljefonden, Statens Pensjonsfond som den heter mer formellt, har under fjärde kvartalet tankat på rejält med svenska fastighetsaktier. Det sammanlagda marknadsvärdet på svenska fastighetsbolags aktier i fondens ägo uppgick vid årsskiftet till 3,3 miljarder kronor vilket är drygt 500 miljoner högre än vid slutet på tredje kvartalet.

  Det framgår av en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på data från SIS Ägarservice.

  En del av den tillväxten kan man kalla organisk, det vill säga att de aktier man redan hade vid tredje kvartalets utgång ökade i värde, men den större delen av tillväxten har ändå tillkommit via förvärv av nya aktier. Dels har man ökat innehavet i de bolag man hade tidigare, med Fabege, Klövern och Wihlborgs som undantag, men man har även investerat i nya bolag, som Catena och Atrium Ljungberg. Den största investeringen har oljefonden gjort i Balder där den har fördubblat sitt innehav till 3,5 miljoner B-aktier, motsvarande 2 procent av kapitalet i bolaget. Även i Corem har man ökat rejält, från blygsamma innehavet om 5 172 aktier till 2,1 miljoner aktier och även där 2 procent av kapitalet.

  Det största innehavet ligger fortfarande i Castellum där oljefonden äger aktier för 588 miljoner kronor, motsvarande 3,4 procent av kapitalet.

  Sverrir Thór

  Oljefonden

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived