+
Foto: Sverrir Thór
 • Ny drömgräns på börsen

  PUBLICERAD 2014-02-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-02-17 23:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Sedan fastighetsindex noterade rekordet 1 055,19  sent i januari förra året har mycket hänt. Index, OMX Stockholm Real Estate GI, har fortsatt stiga i det närmaste oavbrutet, förutom en kortvarig motvind nyligen, och vid stängning på fredagen konstaterades nya toppnoteringen 1 402,2.

  Det var första gången fastighetsindex tog sig över 1 400 och egentligen första gången det nuddade vid den gränsen då index vid börsens stängning på torsdagen låg på 1 390,83.

  Man kan lugnt säga att fastighetsaktierna på börsen just nu för hjälp av en stark medvind vilket dels förklaras av att marknaden prisar in bolagens utdelning, dels att bolagens rapporter överlag har varit positiva. Indexhöjningen beror således till viss del på utdelningar men hur stor effekten är återstår att se när bolagsstämmoperioden är avklarad.

  I slutet på januari och början på februari såg det dock inte riktigt lika ljust ut. Efter att ha nått toppnoteringen 1 348,62 den 22 januari föll index relativt snabbt till 1 317,67 (ett fall om 2,3 procent) och tongångarna på börsen var mycket negativa. Det som oroade mest var dock att börsen föll fyra dagar i rad (på global basis) och i media började man prata om panik. Liksom tidigare repade aktiemarknaden emellertid mod ganska snart och sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Den 4 februari låg index på 1 313,46 och sedan dess har det stigit med i genomsnitt 0,8 procent dagligen.

  Hur långt det bär återstår att se men det bör noteras att i måndagens handel har index hittills stigit med 1,34 procent till 1 421,02.

  Sverrir Thór

   

  Fastighetsindex utveckling på börsen sedan årsskiftet:

  Diagram

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived