• Förslag om andrahandsuthyrning överlämnat

  PUBLICERAD 2014-02-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-02-26 15:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  I propositionen som regeringen nu överlämnat till riksdagen föreslås bland annat att det inte ska krävas lika starka skäl från bostadsrättshavaren för att få hyra ut lägenheten i andra hand. Det ska också bli möjligt för bostadsrättsföreningar att ta ut en särskild avgift av en bostadsrättshavare som hyr ut sin lägenhet.

  – Just nu genomförs den största reformeringen av svensk bostadspolitik på flera decennier, vi jobbar på alla fronter för att få igång byggandet. Ett sätt att underlätta den akuta bostadssituationen i många städer är förenklingar i andrahandsuthyrningen av bostadsrätter. Vi kommer inte att kunna bygga bort tjugo års underproduktion av bostäder över en natt, och därför behöver vi utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, både för att underlätta för unga och för att inte bostadsbristen ska bli en bromskloss för tillväxt. Och för alla de personer som flyttar till någon av våra storstäder för en kortare period kan en möblerad citynära andrahandslägenhet vara precis vad de söker, säger bostadsminister Stefan Attefall, i ett pressmeddelande.

  I propositionen föreslås att det framöver enbart ska krävas “skäl” för en bostadsrättsägare att få hyra ut, mot dagens “beaktansvärda skäl”. Regeringen föreslår även att bostadsrättsföreningar ska få rätt att ta ut en särskild avgift av den som hyr ut sin lägenhet, för att kompenseras för det merarbete som en andrahandsuthyrning kan innebära. En förutsättning för att en avgift ska få tas ut är att det i stadgarna anges att föreningen får göra det. I lagen anges ett tak för hur hög avgift som får tas ut. För ett helt år föreslås taket motsvara 10 procent av prisbasbeloppet (prisbasbeloppet för 2014 är 44 000 kronor).

  Målet är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli.

  Förslagen är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och bostadsrättsorganisationerna HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna. Parallellt ska också bostadsrättsorganisationerna ta fram nya mönsterstadgar för sina medlemmar med generösare reglerna för andrahandsuthyrning.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived