• 63 förslag till minskad bostadsbrist

  PUBLICERAD 2014-02-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-02-20 10:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nybyggarkommissionen, bestående av Göran Persson, Olle Wästberg och Agneta Dreber, har i en ny rapport presenterat 63 förslag för att minska bostadsbristen.

  Hushållens skuld är ett mindre problem än barriärerna till bomarknaden, skriver man på DN Debatt, där man bland annat presenterar en del av förslagen – Högre fastighetsavgift och förändrade ränteavdrag bör växlas mot högre bostadsbidrag, sänkt reavinstskatt samt slopad uppskovsränta och höjt tak för uppskov. Bolånetaket bör avskaffas, parallellt med att Sverige återigen får en amorteringskultur, med huvudregeln att bolånen amortera. Staten måste återta en roll genom att göra det ingen annan aktör kan göra, att genomföra investeringar i infrastruktur som skapar förutsättningar för fler bostäder. Kommunerna bör i gengäld planlägga mark i större omfattning, och kommuner i attraktiva lägen som inte satsar på bostäder bör inte heller få några statliga infrastrukturpengar

  Nordea, en av medfinansiärerna till kommissionen, kommenterar:
  ”Det nuvarande bolånetaket har både för- och nackdelar. Det har bidragit positivt till en långsammare lånetillväxt. Samtidigt är det en uppenbar nackdel att taket gör det svårt för ungdomar att etablera sig på bostadsmarknaden, i synnerhet i storstäderna. Sedan bolånetaket infördes har vi sett att föräldraköpen har ökat. Det bidrar till en segregering mellan ungdomar beroende av om de kan få ekonomiskt föräldrastöd. Att belåna sin egen bostad för att hjälpa barnen kan dessutom begränsa föräldrarnas egen ekonomiska handlingsfrihet”, säger Hans Jacobson, chef för den svenska bankverksamheten i Nordea.

  Nybyggarkommissionen, som tillsattes strax innan Almedalen 2013, består av tre kommissionärer: Göran Persson, före detta statsminister, Agneta Dreber, tidigare vd för Livsmedelsföretagen och Olle Wästberg, tidigare statssekreterare i finansdepartementet och generalkonsul i New York.

  Nybyggarkommissionen har gjorts möjlig genom finansiering från NCC, Nordea och Tyréns.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Nordea, DN Debatt

   

  1 kommentarer

  1. Linda 2014-02-21

   Att ökade krav på amortering är att föredra framför bolånetak var vi många som ansåg redan innan det infördes, då det var uppenbart att unga människor skulle få ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Att bolånetaket skulle leda till en ökad segregering mellan de som har föräldrar som kan bidra med kontantinsats jämfört med de som inte har det var också en självklarhet. Ökat amorteringskrav för alla som redan sitter med höga bolån vore ett bättre sätt att minska belåningsgraden, då bolånetaket framförallt drabbar förstagångsköpare.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived