• Aktieägarna gillade inte rapporten

  PUBLICERAD 2014-01-30 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-01-30 10:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Tribona-koncernens driftnetto för fjärde kvartalet 2013 landade på 86 miljoner kronor vilket är 24 miljoner mindre än för motsvarande period ifjol. Det förklaras dels av att hyresintäkterna sjunker med 20 miljoner och underhålls- och fastighetskostnader ökar med 4 miljoner.

  Sett till helåret är bilden den samma. Driftnettot sjunker på grund av att hyresintäkter sjunker samtidigt som kostnader ökar men överlag beror det huvudsakligen på fjärde kvartalet. I sin kommentar förklarar vd Per Johansson den negativa utvecklingen med försäljningen av fastigheten Kolven i Helsingborg och nytillkomna vakanser i Umeå och Växjö.

  Även finansnetto utvecklas negativt och när man kommer fram till raden förvaltningsresultat har skillnaden mellan 2013 och 2012 ökat ytterligare. Inte heller värdeförändingar ger något större stöd, förutom på helåret där räntederivatens positiva utveckling nästan räcker för att väga upp orealiserade värdeförluster i fastighetsbeståndet men dock inte helt.

  Vinst före skatt minskar med 23 miljoner till 28 miljoner för kvartalet och med 72 miljoner till 152 miljoner kronor för helåret. Tribonas styrelse föreslår en utdelning på 50 ören per aktie, vilket är cirka 30 öre mindre än ifjol.

  Tribona har under året förbättrat sina nyckeltal och under sista kvartalet växte bolagets tillgångar till 5,9 miljarder kronor samtidigt som det egna kapitalet växte med 11 miljoner. Soliditeten vid årets slut var 32,9 procent jämfört med 27,4 procent vid slutet av 2012. Positivt är även att man har lagt om bulken av sina räntebärande lån till långfristiga. Räntetäckningsgraden sjunker dock till 1,9 gånger räntekostnaderna men positivt är att belåningsgraden och skuldsättningsgraden sjunker.

  Det är dock inte någon uppmuntrande rapport som Tribona ger sina aktieägare vilket ses på börsen där aktien föll med 4,7 procent under den första handelstimmen.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived