+
 • JM och Catena stiger mest

  PUBLICERAD 2013-08-30 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2014-02-10 09:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Nu när augusti närmar sig sitt slut har snart två tredjedelar gått av årets tredje kvartal och sammanfattar man börsens utveckling hittills under kvartalet så visar det sig att bland de börsnoterade fastighetaktierna, det vill säga de aktier som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex, har JM presterat bäst – oavsett om man tittar på kursutveckling eller omsättning.

  Generellt sett har fastighetsaktierna utvecklats positivt under sommaren och sedan det nya kvartalet började har fastighetsindex stigit med 3,6 procent. När börsen stängde torsdagen 29 augusti hade endast fem av de 19 aktierna sjunkit i pris och en aktie hade exakt samma pris som i slutet på juni, vilket dock självklart inte innebär att aktiekursen inte har fluktuerat under perioden.

  Som framgår av tabellen har JM:s aktie stigit med 18,4 procent medan Catena stigit med 15,3 procent och Hufvudstaden C med 14,2 procent. Den aktie som har sjunkit mest är Corem, vars pris på torsdagen var 4,8 procent lägre än vid halvårsskiftet. JM-aktiens starka utveckling beror huvudsakligen på att bolaget i mitten av juli lämnade en betydligt mer optimistisk rapport än under de senaste kvartalen.

  Ser man till de olika aktiernas omsättning så är JM även här överlägset bäst i klassen. Omsättningen i handeln med bolagets aktie uppgår hittills under kvartalet till närmare 1,9 miljarder kronor och är 80% större än Castellums omsättning. Dessa två är i vanlig ordning de mest omsatta fastighetsaktierna, före Hufvudstadens A-aktie och Fabege.

  Även om fastighetsaktierna generellt har utvecklats positivt har börsen som helhet presterat bättre än fastighetssektorn. Under kvartalet har OMX S30, som mäter utvecklingen i de 30 mest omsatta bolagen, stigit med 6,4 procent och generalindex, OMX Stockholm GI, har stigit med 6,7 procent. På så vis kanske man kan säga att fastighetsaktierna som kollektiv har underpresterat.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived