+
 • Rekryteringsbarometern och Branschbarometern

  PUBLICERAD 2013-05-31 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2013-06-03 11:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vasakronan är Sveriges mest kända och mest attraktiva fastighetsbolag om man får tro de verksamma i fastighetsbranschen och studenter inom fastighetsrelaterade områden. Det visar både Rekryteringsbarometern, som Fastighetsnytt nu har genomfört för åttonde året i rad, och Branschbarometern som genomförs för första gången.

  Övriga topplacerade bolag i Rekryteringsbarometern var Akademiska Hus, HSB, Jernhusen och JM. I Branschbarometern hamnade AMF Fastigheter på andra plats bakom Vasakronan, före Akademiska Hus, Jernhusen och Atrium Ljungberg.

  Som tidigare har respondenterna ombetts ange hur väl de känner till diverse fastighetsbolag och hur attraktivt det skulle vara att arbeta för dem. Nytt för i år är att bolagen har delats upp i offentliga och privata och då har de bolag som ägs av pensionsfonder, som exempelvis Vasakronan och AMF Fastigheter hamnat i den offentliga kategorin. När resultatet räknats ut har de två kategorierna dock slagits ihop och alla fastighetsbolag räknats tillsammans. Beräkningen har helt enkelt utförts så att bolagen får poäng på en skala upp till 100, dels för attraktivitet och dels för kännedom, och dessa poäng har sedan adderats. De bolag som fått högst summa har är de som vinner och där var Vasakronan ganska överlägsen de andra.

  Sweco och Niam
  I vanlig ordning har även respondenternas kännedom om och inställning till fastighetsbranschens olika konsultbolag undersökts. Bland konsultbolagen blev Sweco årets vinnare av Rekryteringsbarometern strax före WSP. Därefter kom ÅF och på en mycket överraskande fjärde plats hamnade Projektengagemang. Närmast därefter hamnade Niam och NAI Svefa. I Branschbarometern var det Niam som tog första platsen före WSP, PwC och Sweco.

  Även här har bolagen delats upp i kategorier fast nu beroende på vilka områden de är verksamma inom. Då ett flertal av bolagen är verksamma inom många områden har man valt att ta genomsnittet av deras poäng inom dels kännedom och dels attraktivitet. Därefter har de två poängtalen adderats.

  Rekryteringsbarometern i sin helhet hittar du här!

  Branschbarometern i sin helhet hittar du här!

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived