+
 • Bra avkastning i sekundära lägen

  PUBLICERAD 2013-04-04 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2013-04-05 16:43

  Textstorlek

  Dela med andra


  För tillfället finns en hel del riktigt fördelaktig intäktsrisk att köpa genom fastigheter. Det menar Neil Cable, Head of European Real Estate Investments på Fidelity, en av världens största fondförvaltare. Han tillägger att det finns mycket fastigheter med mycket attraktiv direktavkastning och avkastningspremier.

  – Det finns en hel del högkvalitativa fastigheter med bra och säkra hyresgäster, inte nödvändigtvis i prime-lägen, där man kan få bra avkastning på sitt kapital, säger Neil Cable.

  Fastighetsnytt träffade Neil Cable samt Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist när Newsec nyligen släppte sin rapport Newsec Property Outlook för våren 2013 och passade på att fråga Neil Cable hur han bedömer riskerna på de olika finansiella marknaderna, internationellt.  Svaret var att han är mest orolig för obligationsmarknaderna.

  Neil Cable

  – Ironiskt nog har det mest med kapitalrisken att göra. Obligationsmarknaderna har presterat mycket bra över de senaste tre till fyra åren men det ska ju vara en marknad för instrument med fasta intäkter och de bra prestationerna förklaras nästan uteslutande av kapital. Skiftar räntorna på tyska statspapper med 50 räntepunkter kan du komma att förlora en tredjedel av ditt kapital. Det är en signifikant risk på en marknad som huvudsakligen ska bygga på fasta intäkter.

   

   

  Därför finns det en logik i att investerare gradvis förflyttar sig ifrån marknaden med säkra statspapper till högavkastande fastigheter enligt Neil Cable.

  Börjar ljusna i globala ekonomin
  Vad gäller aktiemarknaderna som i vissa fall nu har nått historiska nivåer menar han att de inte är så högt prissatta, sett till vanliga mått som exempelvis p/e-tal.

  – Företagen ser idag hälsosammare ut än vad man skulle kunna vänta sig givet var i konjunkturcykeln vi befinner oss och färre bolag än väntat går i konkurs. Balansräkningarna ser bra ut och det finns mer pengar på företagens bankkonton än på bra länge, säger Neil Cable.

  Slutligen, utsikterna på den svenska fastighetsmarknaden? Enligt Arvid Lindqvist har det börjat ljusna i den globala ekonomin och ekonomierna börjar växa.

  – I Sverige kommer vi se en gradvis högre ränta och inflation och det kommer ha en tydlig effekt på fastighetsmarknaden. Investerare kommer sakta men säkert att skifta fokus till den sekundära marknaden.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived