+
Edinburgh Castle
 • Skotska SLI vill dubbla investeringen i Sverige

  PUBLICERAD 2013-02-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2013-02-11 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Stockholm är en attraktiv marknad för internationella fastighetsinvesterare. Dels på grund av den låga risken men även på grund av den stora likviditeten. Det konstaterar Mark Meiklejon investeringsdirektör på Standard Life Investments (SLI) vilket är dotterbolag till den skotska försäkringsjätten Standard Life som är noterad på Londonbörsen och ingår i FTSE100-indexet.

  – Sverige uppfattas som en säker marknad för internationella investerare eftersom landet inte till någon större del drabbats av den kris som nu råder i övriga Europa. Landet har dessutom en relativt ung, välutbildad och välbärgad befolkning, förklarar han.

  Bygger man sina investeringsbeslut på den potentiella riskavvägda avkastningen lockar Sverige starkt, fortsätter Mark Meiklejon.

  Mark Meiklejon och Åsa Norrie

  – Sverige har fortfarande sin ”safe haven”–status som lockar kapitalstinna investerare från bland annat Asien, USA och Kanada, tillägger SLIs Nordenchef Åsa Norrie.

  Standard Life Investments förvaltar tillgångar på över 200 miljarder euro varav närmare 13 miljarder har investerats i fastigheter. I Sverige har man investerat cirka 100 miljoner euro i fastigheter och har enligt Åsa Norrie som målsättning att fördubbla den investeringen, givet att man hittar bra objekt till rätta priser. Hälften av de tillgångar SLI förvaltar är moderbolagets försäkringspengar men när det gäller fastighetsinvesterare är två tredjedelar av kapitalet förvaltat för externa investerare.

  Att den svenska marknaden för kommersiella fastigheter är extremt likvid gör beslutet att investera i Sverige betydligt enklare, menar Mark Meiklejon.

  – Stockholm är världens tionde mest aktiva marknad vilket är också anledningen till att vi fokuserar våra investeringar till Stockholm. Vi är som regel emellertid inte spekulativa utan vi köper fastigheterna för att äga dem. Visserligen kan man också förränta sitt kapital väl genom kortsiktiga investeringar men vi har en långsiktig inriktning, säger han.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived