+
Edinburgh Castle
 • Skotska SLI vill dubbla investeringen i Sverige

  PUBLICERAD 2013-02-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2013-02-11 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Stockholm är en attraktiv marknad för internationella fastighetsinvesterare. Dels på grund av den låga risken men även på grund av den stora likviditeten. Det konstaterar Mark Meiklejon investeringsdirektör på Standard Life Investments (SLI) vilket är dotterbolag till den skotska försäkringsjätten Standard Life som är noterad på Londonbörsen och ingår i FTSE100-indexet.

  – Sverige uppfattas som en säker marknad för internationella investerare eftersom landet inte till någon större del drabbats av den kris som nu råder i övriga Europa. Landet har dessutom en relativt ung, välutbildad och välbärgad befolkning, förklarar han.

  Bygger man sina investeringsbeslut på den potentiella riskavvägda avkastningen lockar Sverige starkt, fortsätter Mark Meiklejon.

  Mark Meiklejon och Åsa Norrie

  – Sverige har fortfarande sin ”safe haven”–status som lockar kapitalstinna investerare från bland annat Asien, USA och Kanada, tillägger SLIs Nordenchef Åsa Norrie.

  Standard Life Investments förvaltar tillgångar på över 200 miljarder euro varav närmare 13 miljarder har investerats i fastigheter. I Sverige har man investerat cirka 100 miljoner euro i fastigheter och har enligt Åsa Norrie som målsättning att fördubbla den investeringen, givet att man hittar bra objekt till rätta priser. Hälften av de tillgångar SLI förvaltar är moderbolagets försäkringspengar men när det gäller fastighetsinvesterare är två tredjedelar av kapitalet förvaltat för externa investerare.

  Att den svenska marknaden för kommersiella fastigheter är extremt likvid gör beslutet att investera i Sverige betydligt enklare, menar Mark Meiklejon.

  – Stockholm är världens tionde mest aktiva marknad vilket är också anledningen till att vi fokuserar våra investeringar till Stockholm. Vi är som regel emellertid inte spekulativa utan vi köper fastigheterna för att äga dem. Visserligen kan man också förränta sitt kapital väl genom kortsiktiga investeringar men vi har en långsiktig inriktning, säger han.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived