• IT-sektorn hyr mer än bankerna

  PUBLICERAD 2012-12-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-12-11 15:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR


  Uppgifter från det första halvåret 2012 visar att IT- och telekomföretagens lokalförhyrningar uppgick till 520 000 kvadratmeter på vissa nyckelmarknader i Europa[i], medan bank- och finansföretagen stod för 420 000 kvadratmeter. Det skriver CBRE i en rapport.

  Enligt CBRE är nu IT- och telekomsektorn den drivande faktorn för hyresaktiviteten i Europa. Dublin och nu senast London har etablerat sig som Västeuropas tekniknav. Berlin, München och Hamburg noterar också en ökning av IT- och telekomföretagens förhyrningar. I Östeuropa har en handfull marknader blivit populära destinationer för företag inom sektorn.

  Under det första halvåret 2012 stod IT- och telekomföretagen för en fjärdedel av all lokalanskaffning i Dublin, den högsta andelen i Europa. Aktiviteten visar på en fortsatt trend sedan 2008, när 17 procent av hyresaktiviteten i Dublin genererades av företag i IT- och telekomsektorn.

  Trenden är mest påtaglig i London. Under det första halvåret 2012 stod IT- och telekomföretag för 22 procent av förhyrningarna på samtliga delmarknader i London, jämfört med 10 procent under 2011 och i genomsnitt 5 procent mellan 2007 och 2010.

  Berlin har de senaste 18 månaderna lockat till sig Amazon, Groupon och Rocket Internet, och hittills i år har IT- och telekomföretag stått för 12 procent av förhyrningarna. München har haft en kraftig uppgång i förvärven och lokalanvändare inom IT- och telekomsektorn svarade för 23 procent av aktiviteten under det första halvåret. I Hamburg var motsvarande siffra 18 procent under samma period, vilket nästan är en fördubbling av andelen under 2011.

  En rad städer i Östeuropa rapporterar en ökning av lokalanskaffningar och IT- och telekomföretag stod för 13 procent av aktiviteten under 2011. CBRE identifierar Warszawa som ett annat snabbväxande teknikcentrum i Östeuropa. Sedan 2010 har IT- och telekomföretag stått för över 15 procent av hyresaktiviteten i staden.

  – Det har pratats mycket om IT-företagens ökade förvärv i London i en tid då en rad bank- och finansorganisationer krymper sina fastighetsportföljer, främst på grund av de särskild hårda villkor som de möter. Trenden är helt klart inte begränsad till London utan är nu påtaglig på en rad europeiska marknader, säger Simon Ford, Senior Director, Global Corporate Services, CBRE, i ett pressmeddelande.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande CBRE

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived