+
 • Beslut om detaljplan för Albano

  PUBLICERAD 2012-12-18 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-12-21 16:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu har kommunfullmäktige i Stockholm klubbat detaljplanen för det blivande universitetsområdet Albano. Samtidigt har kommunfullmäktige i Solna godkänt detaljplanen för Biomedicum.

  Stockholms universitet vill samla all sin verksamhet inom ett sammanhängande universitetsområde och i nära anslutning till KTH och Karolinska Institutet. Eftersom Albano ligger i Kungliga nationalstadsparken ställer lagstiftningen särskilda krav på hur området kan planeras och bebyggas. Det framtida Albano ska förutom lokalerna för utbildning och forskning även rymma cirka tusen student- och gästforskarbostäder.

  Forskare med kunskaper i socialekologisk stadsdesign har medverkat med underlag i planprocessen för Albano, på uppdrag av Akademiska Hus. Målet är att integrera ekosystemen och skapa synergier med klassisk stadsplanering så att kringliggande ekosystem kan stärkas.

  I och med kommunfullmäktiges beslut om detaljplanen är den politiska delen av planprocessen över. Antingen vinner planen laga kraft och en ansökan om bygglov kan lämnas in, eller så överklagas detaljplanebeslutet och då tar det ca 1,5 år till innan planen vinner laga kraft. I det senare fallet kan byggstart beräknas till tidigast 2014 med första inflyttning 2017.

  – Efter många års slit är det med stor tillfredsställelse vi nu fått ett beslut som möjliggör för oss att fortsätta det mycket viktiga arbetet med att utveckla universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion, säger Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm, i ett pressmeddelande.

  Samtidigt har kommunfullmäktige i Solna godkänt detaljplanen för Biomedicum och därmed är Karolinska Institutets nya anläggning ett steg närmare att bli verklighet. Akademiska Hus investerar cirka 3,5 miljarder kronor i den toppmoderna labbmiljön.

  Biomedicum, Bild: Akademiska hus - Berg Arkitektkontor/Arkitektfirmaet C.F. Møller.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Det nya labbet får en central placering mitt i stadsdelen Hagastaden, som ska binda samman Stockholm och Solna. Med sina 76 000 kvadratmeter blir byggnaden en av de största medicinska laboratorieanläggningarna i Europa.

  Byggstart beräknas ske i början av 2014 med inflyttning under mitten av 2018.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived