• Ökad efterfrågan på logistikfastigheter

  PUBLICERAD 2012-11-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-11-19 08:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Enligt en Europastudie av Prologis efterfrågas moderna logistikfastigheter alltmer i Sverige och övriga Europa. I studien framgår att logistikfastigheter genererat en avkastning på 7,6 procent de senaste tio åren.

  Som skäl för den ökade efterfrågan pekar man bland annat på en genomgripande strukturförändringar i hela leveranskedjan samt den ökande e-handeln.

  Studien med titeln “Möjligheter i den europeiska industrifastighetsmarknaden” belyser effekterna av konjunkturella faktorer samt stora strukturella trender som förändring av leveranskedjan och utvecklingen av e-handel.

  Några av resultaten:

  • I takt med att E-handeln ökar, förändras distributionskanalerna för att stödja efterfrågan och en förväntad tillväxt. När online-försäljningen ökar så ökar samtidigt efterfrågan på logistikfastigheter. Ett exempel är att när online-försäljningen under de senaste fem åren ökat med en miljard euro så steg efterfrågan på logistikfastigheter med cirka 72 000 kvadratmeter i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
  • Värdet på industrifastigheter i Europa minskade med 21,9 procent räknat från toppresultatet 2007, alltså före krisen och har därefter endast återhämtat sig med 1,3 procent i genomsnitt.
  • Logistikfastigheter genererade 7,6 procent i direktavkastning under de senaste 10 åren, mellan 200 och 240 punkter högre än den motsvarande avkastningen för handels- och kontorsfastigheter.
  • Trots den svaga BNP-tillväxten i EU med bara 1,5 procent per år under de senaste 10 åren, förväntas efterfrågan på lokaler för distribution och logistik fortsätta öka kraftigt i Europa.
  • I studien görs också en jämförelse mellan den europeiska och den amerikanska marknaden för logistikfastigheter. Den visar att den europeiska är relativt underutvecklad i en jämförelse med den amerikanska.

  – Detta pekar på en spännande tillväxtpotential i Europa och vi ser den här trenden även här i Sverige, att intresset ökar för etablering av logistikfastigheter, även om utvecklingen just nu är ganska försiktig, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Prologis

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived