• Ökad efterfrågan på logistikfastigheter

  PUBLICERAD 2012-11-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-11-19 08:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Enligt en Europastudie av Prologis efterfrågas moderna logistikfastigheter alltmer i Sverige och övriga Europa. I studien framgår att logistikfastigheter genererat en avkastning på 7,6 procent de senaste tio åren.

  Som skäl för den ökade efterfrågan pekar man bland annat på en genomgripande strukturförändringar i hela leveranskedjan samt den ökande e-handeln.

  Studien med titeln “Möjligheter i den europeiska industrifastighetsmarknaden” belyser effekterna av konjunkturella faktorer samt stora strukturella trender som förändring av leveranskedjan och utvecklingen av e-handel.

  Några av resultaten:

  • I takt med att E-handeln ökar, förändras distributionskanalerna för att stödja efterfrågan och en förväntad tillväxt. När online-försäljningen ökar så ökar samtidigt efterfrågan på logistikfastigheter. Ett exempel är att när online-försäljningen under de senaste fem åren ökat med en miljard euro så steg efterfrågan på logistikfastigheter med cirka 72 000 kvadratmeter i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.
  • Värdet på industrifastigheter i Europa minskade med 21,9 procent räknat från toppresultatet 2007, alltså före krisen och har därefter endast återhämtat sig med 1,3 procent i genomsnitt.
  • Logistikfastigheter genererade 7,6 procent i direktavkastning under de senaste 10 åren, mellan 200 och 240 punkter högre än den motsvarande avkastningen för handels- och kontorsfastigheter.
  • Trots den svaga BNP-tillväxten i EU med bara 1,5 procent per år under de senaste 10 åren, förväntas efterfrågan på lokaler för distribution och logistik fortsätta öka kraftigt i Europa.
  • I studien görs också en jämförelse mellan den europeiska och den amerikanska marknaden för logistikfastigheter. Den visar att den europeiska är relativt underutvecklad i en jämförelse med den amerikanska.

  – Detta pekar på en spännande tillväxtpotential i Europa och vi ser den här trenden även här i Sverige, att intresset ökar för etablering av logistikfastigheter, även om utvecklingen just nu är ganska försiktig, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Prologis

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived