• Sviterna efter Boultbee

  PUBLICERAD 2012-10-04 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-10-04 15:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  2007 sålde Stockholms stad 10 köpcentrum till brittiska Boultbee för 10,4 miljarder kronor. Två år efter att de tvingats lämna är flera förortscentrum stadda i förfall.

  Det skriver Svenska Dagbladet (SvD) som tagit del av slutsatserna av en rapport där forskare från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet studerat fem centrum i affären.

  – Det har saknats ett tydligt ansvar för samhällsutvecklingen sedan centrumen fick privata ägare. Det har även påverkat lokalsamhällena negativt, säger Johanna Lindblad, biträdande forskare i företagsekonomi, till SvD.

  SvD skriver vidare att enligt forskarna så lämnade staden över ansvaret för samhällsutvecklingen på Boultbee vid försäljningen, som å sin sida visade upp ambitiösa planer för upprustning som sedan aldrig blev av. Mycket av de negativa effekterna av affären hade kunnat förhindras, om Stockholms stad hade skrivit in åtagandena i kontraktet.

  Läs SvD:s artikel

  Redaktionen

  Källa: SvD

  2 kommentarer

  1. Fel fokus 2012-10-05

   Håller såklart med Anders, vi som är i branschen vet att det man omnämner som “förfall” började för 15 år sedan då Stockholms Stad i form av Centrumkompaniet inte hade förmåga att hantera sina kommersiella delar. Förfall uppstår inte på ett par år, det förstår alla! Boultbee gjorde inte allt rätt men man måste vara medveten om att handelsfastigheter på marknaden är en handelsvara. Detta undantar dock inte ett fortsatt gott samarbete med de kommunala företrädarna men efter försäljningen så var dessa företrädare närmast osynliga då man var medveten om att man samtidigt sålde iväg sina problem i form av stor investeringar i form av underhåll som Centrumkompaniet underlåtit att genomföra under många många år.

   Reply

  2. Anders Almér 2012-10-04

   Boultbeeaffären är exeptionell men det problem som Handelsforskarna tar upp gäller många fler centrumanläggningar. Kommunerna saknar ofta kunskap om dessa anläggningar och förlitar sig på konsultrapporter. Det är inte handelns uppgift att skapa folkliv och ersätta offentliga platser. Kommunen skall med hjälp av sina planerare och i samarbete med fastighetsinvesterare se till att attraktiva miljöer skapas dit handeln är välkommen. Att som t.ex. Partille kommun nu gör genom att be Steen&Ström “ta hand om handeln” via utbyggnaden att centret Allum är alltså bakvänt.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived