+
Mall of Scandinavia ligger i direkt anslutning till nya nationalarenan, Friends Arena.
 • Startklart för Mall of Scandinavia

  PUBLICERAD 2012-10-03 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-10-05 15:42

  Vatten. Wingårdh Arkitekter har ritat interiören där fyra noder inspirerat av elementen jord, eld, vind och vatten är centralpunkterna inne i centrumet.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under onsdagen presenterade Uninail-Rodamco planerna för det 100 000 kvadratmeter stora köpcentrum som ska uppföras i Solna. Första spadtaget tas den 23 oktober och invigning är planerad till hösten 2015.

  Unibail-Rodamco äger för närvarande Fastigheter för drygt 27 miljarder euro, av dessa är drygt 21 miljarder allokerat till köpcentrum. I Sverige äger man sedan tidigare Solna Centrum, Täby Centrum, Nacka Forum och Nova Lund. För närvarande har bolaget cirka 1,3 miljarder kvadratmeter i pipeline men Mall of Scandinavia är det i särklass största projektet i Europa.

  4 000 parkeringsplatser inomhus. Handelsytan finns på tre plan, på två plan ovanför samt under är det garageutrymmen.

  En anledning till de vågade planerna är enligt Unibail-Rodamco estimerar att Stockholmsregionen har den snabbaste befolkningstillväxten i Sverige, och även en stark utveckling i en internationell jämförelse där Stockholm förväntas växa med 21,7 procent fram till 2030 jämfört med Londons 15,8 procent.  Även köpkraften förväntas ha en stark tillväxt.

  Christophe Cuvillier Member of the Management Board and Chief Operating Officer of Unibail-Rodamco, berättar att han ser två stora utmaningar för köpcentrumbranschen i dag. Det ena är den pågående krisen som givetvis påverkar konsumtionen. Det andra är internet, nätshoppingen innebär att det måste till utmärkta skäl för att få kunderna att besöka butikerna, menar Christophe Cuvillier. Diversifiering nämner han som koncept för köpcentrum där noggrannhet med design/detaljer, diversifierat utbud/nya märken samt marknadsföring/event är de viktigaste faktorerna.

  Fakta Mall of Scandinavia
  250 butiker & restauranger
  4 000 parkeringsplatser
  15 biografdukar
  101 000 kvadratmeter shopping
  BREEAM certifiering, nivån Excellent


  Mattias Fröjd

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived