+
Johan Eriksson och Roger P. Peters
 • Australisk logistik till Sverige

  PUBLICERAD 2012-10-30 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-10-31 16:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  Goodman, ett bolag baserat i Australien med fokus på logistikfastigheter, etablerar sig i Norden där man inleder ett samarbete med Svensk Fastighetsfond. Huvudkontoret ska ligga i Stockholm och man planerar att investera i utvecklingsprojekt främst i Göteborg och Stockholm. Fastighetsnytt träffade Roger P. Peters, regionchef för Nord- och Östeuropa, Goodman.

  Goodman startades i Sydney, Australien, och har varit aktivt i Europa sedan 2006. Huvudfokus är investeringar i fastigheter och utvecklingsprojekt inom industri och logistik. Sitt första projekt i Sverige genomförde man redan 2010.
  – Vi fick en förfrågan från en kund, Staples, om ett projekt i Växjö. Det var tuffa tider och vi hade inte modet att gå in och etablera en svensk organisation då.  Men vi utvecklade projektet och sålde till en svensk investerare samtidigt som vi fick vi lite erfarenheter, säger Roger P. Peters.

  För ett halvår sedan började man titta på Norden på allvar och tack vare ett samarbete med Svensk Fastighetsfond, som kommer agera operativ partner åt Goodman i Norden, har man nu bestämt sig för att sätta i gång.
  – Samarbetet är helt enkelt en överenskommelse där vi agerar som den operativa partnern i de nordiska länderna. För vår del har vi tidigare haft mycket fokus på den svenska marknaden och främst logistik, tillsammans med Goodman kan vi bredda vårt koncept att innefatta resten av de nordiska länderna också, säger Johan Eriksson, vd, Svensk Fastighetsfond.

  Planen är också att anställa en svensk representant för att bygga upp en organisation.
  – I vår modell har vi väldigt mycket fokus på att ha en lokal organisation, du kan inte som utlänning göra affärer i något land utan bra lokalkännedom. Den nordiska marknaden, speciellt Sverige, är mycket intressant för oss, säger Roger P. Peters.

  De primära investeringsmålen är Göteborgs hamn och Stockholm, men man kommer även titta på Öresundsregionen och triangeln mellan Jönköping, Norrköping/Linköping och Örebro. Det finns även mandat att titta på Oslo och Helsingfors. Goodman har inget mål för hur mycket man ska investera i regionen men tyngdpunkten av verksamheten kommer att ligga på utveckling.
  –Vi investerar även i färdiga produkter men i Sverige är det utveckling av nya fastigheter som vi riktar in oss på, för att vi ser att det finns ett behov av nya produkter. I dag finns det inte så mycket till försäljning som, enligt oss, är välplacerade och moderna. Så vi behöver skapa produkterna själva och bygga en portfölj, men visst kommer vi titta på det som kommer ut till försäljning, säger Roger P. Peters.

  Fakta Goodman
  16,2 miljarder euro under förvaltning
  389 fastigheter
  14 miljoner kvadratmeter
  34 kontor i världen
  113 fastigheter motsvarande ett värde av 2,4 miljarder i Europa
  562 000 kvadratmeter under utveckling i Europa
  Över 1 miljon kvadratmeter färdigställt i Europa under 2009-2011

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived