+
Barbro Wickman-Parak inledningstalade på Business arena. Foto: Frida Lenholm
 • Söndertrasad räntekoppling

  PUBLICERAD 2012-09-24 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-09-25 16:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kopplingen mellan reporäntan och bostadsräntorna har trasats sönder vilket dock inte påverkar penningpolitiken för mycket enligt vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak.

  För den oinvigde kan Riksbankens räntebeslut ofta verka märkliga och indikera att beslutsfattarna saknar en jordnära kontakt. Detta förklaras av att räntebesluten i princip aldrig har en omedelbar effekt. Lägg därtill att ränteverktyget, utöver den signaleffekt det har, huvudsakligen fungerar via de övriga räntorna på marknaden och effekten på hushållen kommer först och främst fram genom bostadsräntorna. Där har Riksbanken enligt vice riksbankschefen Barbro Wickman-Parak, som inledningstalade på Business Arenas första dag, stött på en patrull. Något som dock inte ligger penningpolitiken i fatet.

  – Räntans funktionsmekanism via bostadsräntor har delvis trasats sönder men vad vi ser när vi lägger ihop hushållens räntekostnader med företagens räntor och jämför med Riksbankens räntor ser vi att det finns en klar och tydlig samvariation.

  Hon förklarade att beslutet att sänka räntan förklaras av tre faktorer. Det finns tydliga tecken på att exporten är på väg att mattas av, lager har byggts upp vilket har påverkat efterfrågan positivt men flukterar stort och förväntas minska under en överskådlig framtid. En annan faktor är produktivitet.

  Liksom Tyskland har Sverige haft en god produktivitetsutveckling de senaste åren och det finns tecken på att den kommer att öka, något som kommer att trycka ner inflationen ytterligare och eftersom vi har ett inflationsmål i Sverige måste vi ta till åtgärder för att inflationen ska närma sig det målet. Den tredje faktorn är den svenska kronans växelkurs. Under sommaren har vi fått en kraftig appreciering av kronan vilket påverkar priserna på importerade varor nedåt.

  – Sammantaget gör alla dessa faktorer att vi riskerar få en ännu lägre inflation än vi tidigare trott och då måste vi sänka räntan, menade Barbro Wickman-Parak.

  Den starka kronan inte ett problem
  Den svenska kronan har stärkts gentemot andra valutor under sensommaren och då börjar många prata om räntesänkningar. Ett vanligt förekommande tema är att den svenska ekonomin inte klarar sig med en så stark valuta. Frågan är dock hur stark kronan egentligen är, historiskt och med tanke på hur starkt den svenska ekonomin utvecklats.

  – Starka ekonomier ska ha starka växelkurser. Vi har haft ett bytesbalansöverskott vilket fram till nu inte verkar ha satt några spår i kronan. Sverige anses vara ett säkert land att placera i och det återspeglas i den starka kronan då efterfrågan efter kronor har ökat, förklarade Barbro Wickman-Parak.

  Vidare berättade hon att hon ställer sig frågande till vad som är en rimlig växelkurs. Enligt riksbanksdirektionens uppfattning ligger kronan inom de gränserna och kronkursen är historiskt inte så förskräckligt stark idag.

  – Personligen tycker jag också att man inte enbart ska titta på de kortsiktiga aspekterna. På lång sikt är det inte bra att ha en konsekvent undervärderad valuta. Vi ser otaliga exempel på det och det är en sorts dopning för företagen som gör att de inte behöver investera i ny teknik eller utveckla sina varor eller tjänster.

  En annan viktig faktor att ta med i räkningen är att ett lands köpkraft totalt sett blir mindre om valutan försvagas.

  – För varje antal kronor får vi mindre varor att importera och den aspekten tycker jag man ska ta hänsyn till, sa Barbro Wickman-Parak.

  Sverrir Thór

  1 kommentarer

  1. Räntegurun 2012-09-25

   Runt 1971-1972 var en D-Mark ca 1.25 Svenska kronor, om vi skulle bedöma D-markens värde mot Euron idag torde den ligga närmare 1-1 men inte under 1.5 – Mark mot 1 Euro. Ställ detta i relation till dagens SEK mot Euron ca 8.5 SEK för en Euro så borde även den med lite matematisk begåvning förstå att SEK har tappat väldigt mot världens valutor. SEK mot DKK var 1 – 1.25 nu är det tvärtom.
   CHF var om jag inte minns helt fel värd ca 2.5-3 SEK på 60-70 talet. Vad de flesta har glömt är att för 40 år sedan var Sverige och Schweiz de två rikaste länderna i världen långt före både Tyskland, Norge, Qatar, Kuwait och USA. Nu ligger Sverige runt 12-15 plats upp lite från botten känning 1992-1993 då vi låg runt 20 plats i världen efter de flesta Eu länderna. SEK borde vara ca 7.5-8 SEK/Euro och ca 5,5-6 SEK/USD. Barbro har rätt i i sista kommentaren. En svag valuta passar en svag ekonomi, det är inget vi strävar efter eller hur ?
   Hälsningar från Skåne

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived