• Ökad tillväxttakt för hushållens lån

  PUBLICERAD 2012-09-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-09-27 15:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  I augusti hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 4,6 procent. Det var en ökning jämfört med juli då tillväxttakten låg på 4,5 procent.

  I augusti 2011 var tillväxttakten 6,2 procent och hade under hela förra året en avtagande trend.

  Hushållens lån hos MFI uppgick i augusti till 2 724 miljarder kronor. Det är en ökning med 120 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst förklaras av bostadslånen som stod för 99 miljarder av ökningen och hade en årlig tillväxttakt på 4,7 procent.

  I augusti uppgick hushållens utestående bostadslån hos MFI till 2 186 miljarder kronor. Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av konsumtionslån vilka oftast saknar säkerhet samt övriga lån där bland annat lantbruksfastighet utgör säkerhet. Hushållens konsumtionslån uppgick i augusti till 166 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 5,4 procent.

  Nedgång för hushållens utlåningsräntor
  Efter förra månadens uppgång vände räntorna på hushållens lån ned i augusti. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal uppgick i augusti till 3,79 procent vilket kan jämföras mot 3,83 procent i juli. De sjunkande räntorna kan förklaras av nedgångar i både de korta och långa räntorna. Den rörliga räntan på nya avtal sjönk från 4,15 procent i juli till 4,12 procent i augusti. För lån med räntebindningstid på över 5 år låg räntan på nya avtal på 3,94 procent i augusti vilket kan jämföras mot 4,07 procent i juli. Den genomsnittliga räntan på nya avtal för bostadslån uppgick i augusti till 3,65 procent jämfört med 3,70 procent i juli.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SCB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived