• Hushållen ser ljusare på bostadsmarknaden

  PUBLICERAD 2012-08-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-08-13 15:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Synen på bostadsmarknaden fortsätter att förbättras. Fler tror på stigande priser och färre tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator för augusti.

  Av tillfrågade hushåll svarar 43 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, att jämföra med 41 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 25 procent, att jämföra med 27 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 25 procent, samma nivå som förra månaden.

  SEB definierar Boprisindikator som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i augustimätningen på plus 18, en uppgång med fyra enheter sedan förra månaden.

  Stabila, låga räntor och piggare börs under sommaren är sannolikt de främsta förklaringarna till att hushållens förtroende för bostadsmarknaden stärkts, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

  Sex procent av hushållen planerar att binda räntan
  Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar sex procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, vilket är samma nivå som förra månaden.

  Demoskop genomför på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 31 juli till 7 augusti 2012.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SEB

  1 kommentarer

  1. Sven E. Borg 2012-08-18

   “Hushållen”!? Det finns faktiskt hushåll som HYR – oftast lägenheter men också villor. Högre huspriser måste väl rimligtvis innebära högre hyror för dessa. Detta ser dessa hushåll säkert inte ljust på.
   Jag tycker det är ganska tröttsamt att snäva blickfånget på detta sätt, och framför allt tycker jag att sådana formuleringar tyder på bristande professionalitet.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived