• Hushållen ser ljusare på bostadsmarknaden

  PUBLICERAD 2012-08-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-08-13 15:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Synen på bostadsmarknaden fortsätter att förbättras. Fler tror på stigande priser och färre tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator för augusti.

  Av tillfrågade hushåll svarar 43 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, att jämföra med 41 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 25 procent, att jämföra med 27 procent förra månaden. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 25 procent, samma nivå som förra månaden.

  SEB definierar Boprisindikator som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i augustimätningen på plus 18, en uppgång med fyra enheter sedan förra månaden.

  Stabila, låga räntor och piggare börs under sommaren är sannolikt de främsta förklaringarna till att hushållens förtroende för bostadsmarknaden stärkts, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

  Sex procent av hushållen planerar att binda räntan
  Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar sex procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, vilket är samma nivå som förra månaden.

  Demoskop genomför på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 31 juli till 7 augusti 2012.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SEB

  1 kommentarer

  1. Sven E. Borg 2012-08-18

   “Hushållen”!? Det finns faktiskt hushåll som HYR – oftast lägenheter men också villor. Högre huspriser måste väl rimligtvis innebära högre hyror för dessa. Detta ser dessa hushåll säkert inte ljust på.
   Jag tycker det är ganska tröttsamt att snäva blickfånget på detta sätt, och framför allt tycker jag att sådana formuleringar tyder på bristande professionalitet.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived