+
Högre bostadspriser med Sjöglimt
 • Sjöglimt och havsutsikt pressar upp bostadspriset

  PUBLICERAD 2012-06-24 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-25 17:03

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  En av de mest prispåverkande egenskaperna för priset på en bostad är utsikten. Svenskarna i allmänhet anser att sjöglimt eller havsutsikt höjer värdet på en bostad med i genomsnitt omkring 33 procent medan fastighetsmäklarna anser att värdet blir 21 procent högre. Det visar en undersökning av SBAB Bank.

  Resultaten visar att effekten av havsutsikt/sjöglimt är stor. Det vanligaste svaret bland mäklare är att värdet påverkas uppåt med 20 procent, det viktade genomsnittet är 21 procent.

  Svenska folket är lite mer optimistiska, det vanligaste svaret är 30 procents prispåverkan och det viktade genomsnittet 33 procent. Medan mäklarnas svar till största delen ligger i intervallet +10 till +30 procent så är spridningen bland allmänheten större. Exempelvis tycker nästan 30 procent att värdet påverkades uppåt med 50 procent eller mer.

  – Både mäklare och svenskar i allmänhet är överens om att utsikten kan göra mycket för värdet av en bostad. Svenskarna i allmänhet värderar utsikt något högre än mäklarna, vilket troligen innebär att den verkliga prispåverkan ligger någonstans mitt emellan. Sammantaget är det nog svårt att hitta en enskild faktor som påverkar priset på en bostad så mycket som havsutsikt, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.

  En fördjupning av hushållens värderingar av havsutsikt och sjöglimt visar att:

  • Kvinnor värderar den högre än män
  • Medelålders värderar den högre än både yngre och äldre
  • Medelinkomsttagare värderar den högre än både låg- och höginkomsttagare
  • Låg-, medel- och högutbildade gör samma värdering

  Det finns vissa regionala skillnader också när det gäller värderingen av havsutsikt och sjöglimt. Precis som för landet som helhet så är hushållen mer optimistiska om värdet än mäklarna i alla tre storstadsregionerna. I Stockholm är både hushåll och mäklare lite mindre optimistiska om värdet än vad de är i andra regioner.

  – Möjligen kan det vara så att man i Stockholm i högre grad får ge upp något annat, som närhet till centrum eller goda kommunikationsmöjligheter, för att få havsutsikt eller sjöglimt. Det kan kanske hålla nere värdet där jämfört med i andra regioner säger Tor Borg, chefekonom på SBAB Bank.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived