• Påverkar bostadsbristen viljan att söka jobb?

  PUBLICERAD 2012-06-21 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-21 13:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyresgästföreningen rapporterar att sju procent har någon eller några gånger låtit bli att söka jobb i landets storstadsregioner på grund av bostadsbristen.

  I den åldersgrupp där rörligheten på arbetsmarknaden är som störst, 15-34 år, uppgår motsvarande andel till nästan en femtedel. Det visar en undersökning genomförd av TNS SIFO, på uppdrag av Hyresgästföreningen.

  Fyra procent har någon eller några gånger tackat nej till jobb i landets storstadsregioner på grund av bostadsbristen.
  – Hur attraktiv en lokal arbetsmarknad är beror inte bara på vilka jobbmöjligheter som finns där, utan också på en mängd andra faktorer. Möjligheten till en bra bostad är en viktig del i en stads attraktionskraft. En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för rörlighet på arbetsmarknaden, säger Ylva Westander, utredare och författare till rapporten.

  Få människor har tackat nej till ett erbjudet jobb i någon av storstadsregionerna på grund av den bostadsbrist som råder där, men desto fler ser bostadsbristen som ett hinder för att över huvud taget söka jobb. Nästan en femtedel av de svarande i den åldersgrupp där rörligheten på arbetsmarknaden är som störst säger att bostadbristen någon eller några gånger hindrat dem från att söka jobb i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

  – Att så många, framför allt unga, säger att bostadsbristen har hindrat dem från att söka jobb är ett allvarligt bekymmer. Bostadsbristen blir en bromskloss som hejdar inte bara städer utan också enskilda människor från att växa och utvecklas, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

  Undersökningsmetod
  Undersökningen genomfördes av SIFO i maj 2012 via en webbpanelundersökning där 1 000 personer har svarat på två frågor:

  1. Har bostadsbristen i landets storstadsregioner – Stockholm, Malmö och Göteborg – fått dig att låta bli att söka jobb i någon eller flera av dessa städer?

  2. Har bostadsbristen i landets storstadsregioner – Stockholm, Malmö och Göteborg – fått dig att tacka nej till jobb i någon eller flera av dessa städer?

  De svarande finns både i storstadsregionerna och i övriga landet och i samtliga åldersgupper mellan 15 och 79 år.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Hyresgästföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived