• Påverkar bostadsbristen viljan att söka jobb?

  PUBLICERAD 2012-06-21 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-21 13:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Hyresgästföreningen rapporterar att sju procent har någon eller några gånger låtit bli att söka jobb i landets storstadsregioner på grund av bostadsbristen.

  I den åldersgrupp där rörligheten på arbetsmarknaden är som störst, 15-34 år, uppgår motsvarande andel till nästan en femtedel. Det visar en undersökning genomförd av TNS SIFO, på uppdrag av Hyresgästföreningen.

  Fyra procent har någon eller några gånger tackat nej till jobb i landets storstadsregioner på grund av bostadsbristen.
  – Hur attraktiv en lokal arbetsmarknad är beror inte bara på vilka jobbmöjligheter som finns där, utan också på en mängd andra faktorer. Möjligheten till en bra bostad är en viktig del i en stads attraktionskraft. En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för rörlighet på arbetsmarknaden, säger Ylva Westander, utredare och författare till rapporten.

  Få människor har tackat nej till ett erbjudet jobb i någon av storstadsregionerna på grund av den bostadsbrist som råder där, men desto fler ser bostadsbristen som ett hinder för att över huvud taget söka jobb. Nästan en femtedel av de svarande i den åldersgrupp där rörligheten på arbetsmarknaden är som störst säger att bostadbristen någon eller några gånger hindrat dem från att söka jobb i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

  – Att så många, framför allt unga, säger att bostadsbristen har hindrat dem från att söka jobb är ett allvarligt bekymmer. Bostadsbristen blir en bromskloss som hejdar inte bara städer utan också enskilda människor från att växa och utvecklas, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

  Undersökningsmetod
  Undersökningen genomfördes av SIFO i maj 2012 via en webbpanelundersökning där 1 000 personer har svarat på två frågor:

  1. Har bostadsbristen i landets storstadsregioner – Stockholm, Malmö och Göteborg – fått dig att låta bli att söka jobb i någon eller flera av dessa städer?

  2. Har bostadsbristen i landets storstadsregioner – Stockholm, Malmö och Göteborg – fått dig att tacka nej till jobb i någon eller flera av dessa städer?

  De svarande finns både i storstadsregionerna och i övriga landet och i samtliga åldersgupper mellan 15 och 79 år.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Hyresgästföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived