• Ny lag ger bättre boendeplanering i kommunerna

  PUBLICERAD 2012-06-29 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-29 16:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ersätts med en ny lag om kommunernas ansvar för boendeplanering. Det föreslår Boverket i en översyn av bostadsförsörjningslagen, som lämnas till regeringen i dag.

  Regeringen har gett Boverket i uppdrag att se över bostadsförsörjningslagen för att förtydliga kommunens ansvar för bostadsförsörjningen och tydliggöra att boendet också är en viktig regional fråga.

  Alla kommuner ska ta fram ett boendeprogram varje mandatperiod. Boverket föreslår att länsstyrelser och regionala organ ska få möjlighet att yttra sig över programmet innan det beslutas av kommunen. Dessutom måste kommunen beakta relevanta planer och program på regional nivå och samråda med berörda grannkommuner.

  Boverket föreslår att regeringen får möjlighet att ställa krav på kommuner att ta fram en gemensam strategi för att tillgodose behovet av bostäder i regionen. Boverket föreslår också att boendeprogrammet ska vara en ett underlag till planläggningen enligt plan- och bygglagen. Tanken är också att programmet ska vara en viktig information till byggföretagen och medborgarna om hur kommunen vill utveckla boendet i kommunen.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Boverket

  1 kommentarer

  1. Sven E. Borg 2012-07-02

   Vad ligger det för nytt i detta? Praktiskt taget ingenting! Det krävs helt andra grepp för att komma tillrätta med bostadseländet i vårt land. Uppbyggt i planekonomisk anda sedan krigsslutet. Med planmonopol, subventioner, konkurrenssnedvridning, så kallad “social bostadspolitik”, “allmännytta” och andra kostnadsdrivande inslag.
   Nej, det krävs att marknadskrafterna åter får ta sin rättmätiga plats i bostadsförsörjningen för att vi skall få rättvisa och balans i systemet. Utvecklingen av nya bostadsområden bör överlämnas till privata bostads-utvecklare (“developers”, för att tala utrikiska), något som tillämpas i många andra länder – med gott resultat.
   Parallellt härmed bör våra kostnadsdrivande kollektivavtalssytem, med MBL och LAS i “högsätet”, avvecklas. Dessa “korporativa karteller”, som sköter systemet, hör självklart inte hemma i ett sunt, verkligt demokratiskt samhälle.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived