+
 • Ny lag för privatuthyrning

  PUBLICERAD 2012-06-15 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-18 15:19
  De föreslagna ändringarna i reglerna om uthyrning för privatpersoner är nu på lagrådsremiss. Bland annat föreslås en ändring av bostadsrättslagen (1991:614) som ger innehavaren av en bostadsrättslägenhet rätt att hyra ut sin lägenhet under tre år utan att behöva ange något skäl.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Åtgärderna ska bidra till att synliggöra denna del av bostadsmarknaden och öka tillgången på bostäder genom ett bättre utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet. Ändringarna görs genom en ny lag som gäller när en privatperson hyr ut en egen bostadsrättslägenhet, ägarlägenhet, villa eller annat ägt boende.

  En särskild regel för hyressättningen ska medge att hyran täcker innehavarens kostnader för bostaden. Hyresavtalet ska gälla i ett år, om inte parterna avtalar om något annat. Hyresgästen ska alltid ha möjlighet till en månads uppsägningstid. Även hyresvärden ska kunna säga upp avtalet i förtid, om inte parterna kommer överens om något annat.

  Det ska vara möjligt att snabbt få en prövning av hyresvillkoren av hyresnämnden. Förutsebarheten ska öka genom att villkoren inte ska kunna ändras retroaktivt. Hyresgästen ska inte heller kunna framtvinga en förlängning av hyresavtalet. Vidare föreslås en ändring av bostadsrättslagen (1991:614) som ger innehavaren av en bostadsrättslägenhet rätt att hyra ut sin lägenhet under tre år utan att behöva ange något skäl.

  I sammanhanget föreslås även att regeln i 12 kap. jordabalken om så kallade presumtionshyror för nyproducerade lägenheter ska gälla femton i stället för tio år.

  Den nya lagen och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Justitiedepartementet

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • De ensammas minister

  Samhälle Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.

 • Prime Livings nyemissionsplaner går i stöpet

  Börs Prime Livings förslag om att ändra bolagsordningen och bemyndiga styrelsen att emittera aktier röstades ner på årsstämman. Den hårt prövade bostadsbyggaren har tidigare aviserat planer på att emittera aktier för upp till 400 miljoner kronor.

 • Acrinova planerar köp i Trelleborg

  Transaktioner Acrinova planerar köp av tre kommersiella fastigheter i Trelleborgs kommun. De berörda fastigheterna är Trävaren 3, Lavetten 38 samt Trävaran 12. 

 • ANNONS
  • Utvecklar bostäder i Huskvarna

   Bostäder APP Properties vinner en markanvisningstävling för bostadsområdet Fagerslätt i Huskvarna. Det vinnande förslaget, Fagerslätts Glänta, består av runt 50 nya lägenheter, fördelat på fyra olika hus. 

  • Catena hyr ut i Växjö

   Uthyrning Catena hyr ut till Alvestaglass AB i Växjö. Uthyrningen avser totalt 6700 kvadratmeter i fastigheten Postiljonen 1.

 • 150 nya bostäder på Frösön

  Bostäder - norr Nischer Propertier har tilldelats en markanvisning för fastigheten Tanken 1 på Frösön i Östersunds kommun. Detta möjliggör byggnationen av cirka 150 nya hyresrätter. 

 • ANNONS
 • NP3 gör offensiv nyemission

  Börs NP3 tar in 102 miljoner kronor i en riktad nyemission av preferensaktier för att kunna snabba på sin tillväxt.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived