• Inbromsning på bostadsmarknaden

  PUBLICERAD 2012-06-28 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-28 13:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Prisökningstakten på bostadsmarknaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö bromsar in under tredje kvartalet. Det visar SBAB Banks Boprisprognos som baseras på en enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena.

  Storstadsregionernas bostadsmarknader har bromsat in under det andra kvartalet. Priserna har inte ökat lika snabbt, på vissa marknader har de fallit, försäljningstiderna har ökat och budgivningarna stått still. Under tredje kvartalet räknar mäklarna med att inbromsningen fortsätter. För bostadsrätter är det en övervikt på 2 procent av mäklarna som bedömer att priserna ökar och för småhus är det en övervikt på 6 procent som bedömer att priserna sjunker. I Boprisprognosen har mäklarnas bedömning av prisutvecklingen för bostadsrätter och småhus i form av nettotal översatts till procentuell förändring.

  För bostadsrätter är prognosen för det tredje kvartalet att priserna ligger still i Stor-Stockholm, stiger med 3 procent i Stor-Göteborg och faller med 2 procent i Stor-Malmö. För småhus är prognosen lägre med en prisnedgång på 1 procent i Stor-Stockholm, en uppgång med 3 procent i Stor-Göteborg och ett prisfall på 5 procent i Stor-Malmö.

  Osäkerheten i mäklarnas prognos av bostadspriserna har ökat sedan den förra enkäten i april. Då uppgav 25 procent av mäklarna att osäkerheten var mycket större eller större än den brukar vara. Nu är andelen uppe i 32 procent.

  – Bostadsmarknaden har bromsat in snabbare under det andra kvartalet än vad mäklarna räknat med och den genomsnittliga prisutvecklingen väntas bli svag under tredje kvartalet. Osäkerheten om den framtida prisutvecklingen har ökat och skillnaderna mellan olika marknader är större än vad den brukar vara, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB Bank.

  Kontrasterna mellan de olika storstadsmarknaderna är markant. Boprisprognosen innebär att bostadsrättspriserna i Stor-Göteborg kommer att ligga 10 procent högre i slutet av tredje kvartalet än vad de gjorde förra året. Småhuspriserna i Stor-Malmö kommer däremot att ligga nästan 8 procent lägre. Andra delar av Mäklarbarometern bekräftar både att småhusmarknaden är svagare än bostadsrättsmarknaden och att marknadsläget är starkast i Stor-Göteborg medan Stor-Malmö släpar efter.

  – Bostadspriserna stiger i Göteborg medan de faller i Malmö. Malmö-regionen lider av närheten till Danmark och har smittats av den svaga utvecklingen där samtidigt som arbetsmarknaden i Göteborg ser starkare ut än i många andra regioner, säger Maria Malmqvist, Privatekonom på SBAB Bank.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SBAB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived