• Dyrare i Karlstad än i Växjö?

  PUBLICERAD 2012-06-27 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-27 09:35

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den kommunala bostadsstiftelsen Karlstadhus i Karlstad avvaktar tills vidare med det sedan länge planerade nybygget av 200 lägenheter i kvarteret Varvet på Kanikenäsholmen. Kostnadsläget är för högt.
  – Vi tycker att kostnadsläget är för högt, säger Karlstadhus vd Janne Gustafsson i en kommentar till Nya Wermlands-Tidningen (NWT).

  – Det är så dyrt att bygga i Karlstad att vi vill se tiden an och få en bättre start. Vi har ett kostnadsläge i Karlstad som är alldeles astronomiskt högt, hävdar Janne Gustafsson, som menar att det i dagsläget är orimligt dyrt att bygga i Karlstad jämfört med andra städer runtom i Sverige.
  – I första huset har vi 31 bokningar till 46 lägenheter. Men det är 14 hus som ska byggas så det räcker inte at bara ha bokningar till ett hus, säger Janne Gustafsson, som i dagsläget inte kan säga när byggstarten kan ske.

  Någon risk för att byggprojektet helt ska stoppas är det dock inte enligt Janne Gustafsson.
  – Nej, det finns det inte. Det här är ett utomordentligt bra projekt med bästa läget i Karlstad. Kan man inte bygga där kan man inte bygga någonstans.

  Stadsbyggnadsnämndens ordförande i Karlstad kommun, Maria Frisk (mp), håller med om att byggpriserna är höga i staden.
  – Det är ungefär 10000 kronor dyrare per kvadratmeter att bygga i Karlstad än i Växjö, som är en jämförbar kommun. Vi försöker reda ut vad de stora skillnaderna beror på, förklarar Maria Frisk i NWT.

  Sveriges Byggindustriers chef i Karlstad, Lars Lundblad, tror dock inte att det skulle vara dyrare att bygga i Karlstad än i andra städer.

  – Det är väldigt svårt att jämföra hur dyrt det är att bygga i olika kommuner. Det är så många parametrar att ta hänsyn till. Jag har inte fått intryck av att det är speciellt mycket dyrare att bygga här än på andra ställen i Sverige, säger Lars Lundblad till NWT.

  Peter Lorin

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived