• 2011 såldes bostadsrätter för 125 miljarder

  PUBLICERAD 2012-06-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-06-26 14:15

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Det genomsnittliga priset för en bostadsrätt steg med nästan 3 procent under 2011 jämfört med 2010. De tre storstadsområdena stod för 80 procent av det totala försäljningsvärdet.

  Statistik från Statistiska Centralbyrån visar att under 2011 såldes det drygt 92 000 bostadsrättslägenheter till ett genomsnittspris av 1,35 miljoner kronor.

  Under 2011 såldes det bostadsrättslägenheter till ett värde av 125 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 129 miljarder året innan. I de tre storstadsområdena (Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö) såldes det bostadsrätter för 99 miljarder kronor, vilket motsvarar nästan 80 procent av det totala försäljningsvärdet. I Stor-Stockholm var den totala omsättningen 76,5 miljarder, medan den var 13,6 respektive 9,1 miljarder kronor i Stor-Göteborg och Stor-Malmö.

  Bostadsrätter säljs oftare än småhus
  Under 2011 var antalet försäljningar av bostadsrätter drygt 5 procent färre jämfört med 2010, men i förhållande till 2000 var antalet försäljningar 28 procent fler. Av samtliga försäljningar som genomfördes under 2011 återfinns mer än hälften i något av de tre storstadsområdena (Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö).

  Information om landets bostadsbestånd i kombination med information om de bostadsrätter och småhus med äganderätt som sålts visar att bostadsrätter omsätts oftare än småhus. För småhus med äganderätt var antalet marknadsmässiga köp näst intill oförändrat under 2011 jämfört med 2000.

  Stora regionala skillnader i medelpris
  Medelpriset för en bostadsrättslägenhet var 1,35 miljon kronor under 2011. Mellan åren 2000 och 2011 har medelpriset för bostadsrätter ökat varje år med undantag av 2008. De regionala skillnaderna är stora. De dyraste bostadsrätterna finns i Stockholms län där medelpriset 2011 låg på 2,2 miljoner kronor. Näst dyrast var bostadsrätter i Uppsala län med ett medelpris på 1,3 miljoner kronor. Det lägsta medelpriset för en bostadsrätt återfinns i Västernorrlands län, strax över 300 000 kronor.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived