+
Peter Malmqvist
 • Börsbolagens vinster vänder upp

  PUBLICERAD 2012-05-25 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-12-13 13:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

  Efter en överraskande kraftfull snyting under slutet på förra året, börjar nu börsbolagen att repa sig. Vinsttrenden under det första kvartalet har återigen vänt uppåt.

  Sällan har väl en internationell ekonomkår varit lika enig som under hösten 2011 – den globala konjunkturen är på väg ner, sänkt av Grekland och oron i eurozonen. Jämförelser med hösten 2008 saknades inte. Paralleller mellan Grekland och Lehman Brothers var vardagsmat. Därför borde många bli överraskade av börsbolagens vinstutveckling under det första kvartalet. Efter fjärde kvartalets kalldusch, med ett vinstfall på sammanlagt 28 procent i årstakt, är första kvartalets nedgång på 13 procent i årstakt beskedlig. I förhållande till fjärde kvartalet nivå steg vinsterna, därtill med hela 16 procent.

  Ett skäl till uppgången var att fjärde kvartalet innehöll ovanligt stora engångskostnader, exempelvis nedskrivningar av tillgångar och stora omstruktureringskostnader. Första kvartalet varje år innehåller relativt lite av den varan, varför vinsten ofta går upp. Uppgången på 16 procent var dock ovanligt kraftig.

  Högst vinstökning i kronor räknat hade Handelsbanken, Atlas Copco och Sandvik, medan bottenplatsen belades av Ericsson, följt av Astra Zeneca och Telia Sonera. Bottenbolagen hade fyra gånger så stor nedgång, som toppbolagen hade uppgång. Om vi därför rensar bort dessa sex extremer kan konstateras att vinstnedgången krymper till 7 procent. Om vi därtill mäter mediantillväxten (mittbolaget) ger första kvartalet en oförändrad vinst i årstakt, jämfört med en nedgång på 11 procent under fjärde kvartalet. Det understryker trendbrottet.

  Jämför vi dessutom med analytikernas genomsnittsprognoser enligt analysfirman SME Direkt har hela 63 procent av bolagen överträffat prognoserna och den samlade avvikelsen blev 4,7 procent. Det kan jämföras med det fjärde kvartalet 2011, då tre av fyra bolag låg under prognoserna och utfallet låg hela 13 procent under. Även här blev första kvartalet ett trendbrott.

  Detta styrks också av försäljningen, som fortsätter att visa tillväxt. Kvartalets uppgång var fem procent, jämfört med sex procent förra kvartalet. I förhållande till analytikernas prognoser blev utfallet 1,6 procent bättre. Valutaeffekterna var marginella, men troligen har företagsförvärv bidragit med ett lyft på uppskattningsvis 1-2 procentenheter. Första halvan av förra året var nämligen synnerligen förvärvsintensivt. Även orderingången är på väg tillbaka och redovisar en tillväxt på 1 procent, jämfört med en nedgång på 3 procent förra ­kvartalet. När ­Lehman Brothers gick i konkurs hösten 2008 föll orderingången med 12 procent respektive 31 procent de två därpå följande kvartalen. Tydligare kan skillnaden mot 2008-2009 inte beskrivas.

  Granskar vi företagens finansiella styrka kan konstateras att den fortsätter att vara mycket god. Rörelseresultatet (exklusive bankerna) täcker räntekostnaderna 13,2 gånger, vilket är extremt högt. Vid motsvarande kvartal efter Lehman Brothers, var räntetäckningen 8,4 gånger, vilket också är högt och visar att de svenska företagen både var motståndskraftiga och agerade snabbt för att bromsa vinstfallet. Granskar vi kassaflödet före investeringar (exklusive bankerna) kan konstateras att det visserligen ligger 13 procent under motsvarande för ett år sedan, men ändå sex procent högre än förra kvartalet. Därtill täcker kassaflödet investeringarna 1,45 gånger, vilket visar att företagen, totalt sett har all den finansiella frihet som behövs för att expandera.

  Bryter vi ner utvecklingen på olika sektorer, tonar verkstadsföretagen fram som den viktigaste sektorn med 30 procent av den samlade vinsten, följt av bankerna med 25 procent. Däremot har IT/Telesektorn och sjukvårdssektorn krympt till följd av Ericssons och Astra Zenecas svaga utveckling. Starkast vinsttillväxt visar dock byggsektorn på drygt 30 procent, följt av fastighetsbolagen på 29 procent och konsumentföretagen på 5. Byggföretagen visar också bäst försäljningstillväxt, följt av konsument och verkstad.

  Slutligen kan konstateras att tongångarna i rapporterna är mer positiva än tidigare. Få pratar om fortsatt nedgång, men de flesta nämner fortsatt osäkerhet. Detta stämmer väl med konjunkturstatistiken, som inte blivit så mörk som höstens börsturbulens indikerade, men som ändå visar en svagare tillväxt än vid denna tid för ett år sedan. Till det nattsvarta mörker som följde på Lehman Brothers kollaps är dock avståndet mycket långt.

  Peter Malmqvist
  Fristående finansanalytiker

  Krönika ur Fastighetsnytt nummer 3, 2012

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Datschas plan efter uppköpet – växa globalt

  Uncategorized Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Vi har varit på jakt lite grann. Vi har fått mellan fem och tio bud de senaste åren”, säger Jacob Philipson, avgående ordförande. Även bolagets vd lämnar i och med uppköpet.

 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  Politik På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • Humlegården och ägare enas om miljardlån

  Börs Humlegården har ingått en avsiktsförklaring med en majoritet av sina ägare som går ut på att dessa åtar sig att teckna företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived