+
Stockholms stadshus snart miljöcertifierat?
 • Ska miljöklassa 100 byggnader på fem år

  PUBLICERAD 2012-04-23 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-24 15:49
  Fastighetskontoret i Stockholms Stad räknar med att miljöklassa ungefär 100 byggnader inom en femårsperiod. Det framgår av Fastighetskontorets flerårsbudget.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Madeleine Sjöstedt, Folkpartiets kultur- och fastighetsborgarråd, berättar för Fastighetsnytt att miljöklassningen av fastigheter är en viktig del i arbetet att minska stadens miljö- och klimatpåverka
  – Det handlar om att se till att stadens fastigheter förvaltas på ett långsiktigt hållbart sätt, säger hon.

  Enligt Madeleine Sjöstedt har fastighetsnämnden redan beställt en förstudie på fem byggnader av olika kategorier av konsultföretaget WSP. Förstudien ska ge svar på frågan vilket miljöklassningssystem som är lämpligt för respektive kategori av byggnader samt vad en miljöklassning skulle innebära för byggnaderna, verksamheterna och förvaltningen av dem.

  – Ambitionen för 2012 är att åtminstone hinna med att miljöklassa en byggnad – om möjligt Stadshuset, säger fastighetsborgarrådet.

  Gröna hyresavtal                     
  Fastighetskontoret kommer att införa såkallade gröna hyresavtal som innebär att man i samspråk med hyresgästen kommer överens om vilka satsningar inom miljö- och energirådet ska genomföras de kommande åren. Man har satt som mål att de gröna avtalen ska överskrida den norm som redan finns på marknaden.

  Madeleine Sjöstedt

  – Fastighetsnämnden ska vara ett föredöme när det gäller miljöarbetet. För att nå dit måste vi bedriva ett ambitiöst miljöarbete tillsammans med våra hyresgäster, säger Madeleine Sjöstedt.

  På frågan om hur preliminär en flerårsbudget egentligen är svarar hon att det är först i varje års budget som de ekonomiska ramarna för det kommande året fastställs.

  – Det är svårt att i dagsläget tala om ifall hela flerårsbudgeten kommer att realiseras, dock är det fastighetsnämndens bedömning – utifrån sin profession – att det är dessa frågor som ska prioriteras, säger hon.

  Sverrir Thór

   

  1 kommentarer

  1. Alf Östlund 2012-04-24

   SENT SKALL SYNDAREN VAKNA!
   Hoppas bara det blir något av det hela…
   Det var ju snudd på pinsamt att Stockholm, Europas första miljöhuvudstad, inte hade en enda certifierad byggnad i hela sitt omfattande bestånd!
   Detta trots att Stockholms privata fastighetsägare representerar kontinentens högsta koncentration av certifierade byggnader.
   Så i Sverige vet man hur man skall bära sig åt, men det har Stockholm stad uppenbarligen inte tidigare uppmärksammat.
   Synd bara att de anser sig behöva en engelsk konsultfirma för att ta reda på hur staden skall bära sig åt.
   Är det någon som vet hur upphandlingen gjordes?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived