• Högre statliga kreditgarantier för bostadsbyggande

  PUBLICERAD 2012-04-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-26 14:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen har beslutat om förändringar i villkoren för statliga kreditgarantier för att bygga bostäder. Takbeloppet höjs till 16 000 kronor per kvadratmeter och den övre beloppsgränsen på 2 miljoner kronor per lägenhet tas bort.

  – Vi måste göra det lättare att bygga nya hus överallt i Sverige, även på landsbygden. Problemet är att marknadsvärdet på många ställen är lägre än byggkostnaderna, och då är det svårt för många att få lån från banken. Med hjälp av högre statliga kreditgarantier kan byggprojekt starta som annars fått kalla handen. För vissa byggherrar är också statliga kreditgarantier en ingång till vidare bankfinansiering, säger bostadsminister Stefan Attefall.

  Huvudregeln är att statliga kreditgarantier får ställas ut för lån upp till 90 procent av fastighetens marknadsvärde. I de fall marknadsvärdet är lågt har det tidigare funnits ett takbelopp på 10 000 kronor per kvadratmeter. I och med dagens beslut höjs takbeloppet till 16 000 kronor per kvadratmeter. Det högre beloppet beräknas, till skillnad från tidigare, kunna täcka produktionskostnaderna i de allra flesta fall.

  Samtidigt tas den tidigare begränsningen på 2 miljoner kronor per lägenhet också bort.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

  1 kommentarer

  1. Thomas Jansson 2012-09-25

   Är detta sant och klart eller är det bara en framtidsförhoppning.
   Om det är sant är vi villiga att bygga 500 st, hus med små lägenheter.
   Med omgående start , husen är ekologiska, passiva energihus.

   Som det blir låga hyror,p.g.a av den unika svenska tekniken.

   Hör av er hur vi söker och sammarbetar med staten,

   Mvh Utvecklingschef Thomas Jansson

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived