• AFB får bygga experimentbostäder

  PUBLICERAD 2012-04-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-04-13 08:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Mark- och Miljödomstolen har gett AF Bostäder rätt att bygga 22 BoKompakt lägenheter i experimentsyfte. Därmed går domstolen mot Boverkets beslut att inte bevilja dispens.

  En vetenskaplig studie av hyresgästernas upplevelser kommer att genomföras. Denna studie kommer att ligga till grund för vilka typer av kompaktlägenheter som AF Bostäder ska satsa på i större skala. Enligt domen ska sedan AF Bostäder lämna in en ny dispensansökan för att få bygga dessa kompaktlägenheter i större skala.

  – Domen är mycket glädjande. Vi har vågat tänka i nya banor och domstolen har gett oss klartecken att gå vidare med vårt experiment att ta fram studentlägenheter till överkomliga hyror, säger AF Bostäders vd Rolf Svensson.

  Den första BoKompakt-lägenheten på bara 8,8 kvadratmeter invigdes i början av året efter att Lunds kommun beviljat ett tillfälligt bygglov.  De lägenheter som nu kommer att byggas är av 11 olika typer som ligger på mellan 10 och 37 kvaddratmeter för en till tre hyresgäster. Av dessa väljs de bostadstyper ut, som får de bästa vitsorden i den vetenskapliga utredningen, som tar fasta på trivsel, boendeupplevelse och funktionalitet.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande AF Bostäder

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived