+
 • Växthus för 48 miljoner i Kumla

  PUBLICERAD 2012-02-09 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-24 11:56
  Kommunala Kumla Fastighets AB i Närke planerar att bygga ett växthus i det större formatet.

  Textstorlek

  Dela med andra

  För 48 miljoner kronor ska det kommunala fastighetsbolaget bygga en okonventionell växthusanläggning med en byggyta på 1 700 kvadratmeter. Den placeras i Kumlas nyanlagda sjöpark, som är ett av Sveriges mest omfattande stadsparksprojekt i modern tid och som redan delvis är färdigställt.

  Kumla kommun avser att hyra två tredjedelar av den nya fastigheten och Kumla Fastighets AB:s vd Thage Arvidsson uppger för Nerikes Allehanda att han räknar med en snar byggstart och att anläggningen beräknas stå klar under vår-vintern 2013.

  – 48 miljoner kronor är inget exceptionellt kvadratmeterpris. Det ligger någonstans mellan en industribyggnad och kontorslokaler, säger Thage Arvidsson till Nerikes Allehanda.

  – Investeringskostnaden blir något högre eftersom tanken är att bygga på ett miljövänligt sätt som ger lägre driftskostnader. Det handlar exempelvis om att installera antingen solceller eller solplanel, samt att borra för bergvärme som kan värma upp byggnaden.

  Projektet “Möjligheternas växthus” beviljades EU-stöd våren 2011 och omfattar flera mål. Anläggningen är bland annat avsedd att fungera som en del av Kumla kommuns flyktingmottagande, där personer med kunskaper om växtodling men med svårigheter att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden ska erbjudas praktik och träningsarbetsplatser.

  Växthuset ska även svara för en ekologisk grönsaksodling för Kumla kommuns skolor och äldreboenden och är även tänkt att få en roll som en lokal marknadsplats för lantbrukare för försäljning av ekologiska och närodlade produkter.

  Peter Lorin

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived