+
Bojan Ticic
 • Ur askan in i elden eller en god fortsättning på det nya året?

  PUBLICERAD 2012-02-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-12-12 11:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter att ha spenderat en icke oansenlig tidsrymd till att rubriksätta denna krönika, tror jag ändå att jag hamnat rätt. Den ska fånga läsarens intresse men samtidigt vara relevant. Den ska vara underhållande utan att vara komisk. Helst ska den också återkomma längre ner i texten och mynna ut i en klok slutsats. Jag har låtit den känsla som finns bland marknadens aktörer efter den turbulenta fyraårsperiod vi har bakom oss vägleda mig igenom denna tillbakablick. Vi har ett starkt fastighetsår bakom oss, faktiskt ett av de starkaste någonsin, men detta har vi uppnått samtidigt som en ny storm rullat in över Europa.

  Jag minns tillbaka till tiden omedelbart efter Lehmankraschen, hur initierade ekonomer och andra kloka personer blickade in i framtiden. Hur vi alla försökte bokstavsbestämma den kris vi så plötsligt kastades in i. Skulle den ekonomiska nedgången i grafiskt plottad form te sig som ett V, U, W eller rentav ett L? Någon lustiggjorde sig till och med över situationen och spådde en utveckling som en kombination av två bokstäver, nämligen ÖH.

  Knappt hade Hollywoodproducenterna hunnit redigera klart filmatiseringarna av Lehmankraschen innan världen vaknade upp till nya bokstavskombinationer och pikanta kvällstidningsbenämningar, denna gång mycket närmare oss. Många, inklusive mig själv, kunde inte riktigt förstå om det var en helt ny kris som drabbade oss, eller om det hela var en förlängning av tidigare kris. Det ter sig nu allt tydligare att Lehmankraschen och den nuvarande eurokrisen hänger samman.

  Nog verkar det som att Sverige framgångsrikt, dock med hjärtat i halsgropen, lyckats navigera igenom båda dessa kriser. Under de gångna fyra åren hann vi med att uppleva en av de största BNP-nedgångar vi upplevt i modern tid. Men också en av de största BNP-uppgångar vi upplevt under samma moderna tid. Det är inte särskilt konstigt att vi alla känner oss lite mörbultade av de mer än lovligt tvära kasten.

  Sverige gick från att vara ett land som investerarna undvek, till ett land som i internationell finanspress numera överöses med beröm och till och med jämförs med det klassiskt säkra Schweiz.

  Det är onekligen så att de svenska bankernas engagemang i framförallt Baltikum, parat med en riskaversion av sällan skådat slag, inledningsvis gjorde Sverige till en mindre attraktiv investeringsmarknad överlag. Elasticiteten i den svenska ekonomin med en bevisligen utmärkt produktivitet, en snabbt anpassningsbar exportindustri hjälpt av en flexibel krona och en aktiv Riksbank, samt ett välfärdssystem med inbyggda stimulansåtgärder som automatiskt löser ut vid ökande sociala påfrestningar, gjorde att vi kom snabbt igen, ifatt och körde om.

  Situationen i Europa ter sig däremot alltmer stressad med en eurokris som växt till att utgöra en djup och flerdimensionell förtroendeklyfta mellan de styrande och folket, mellan finansmarknaden och folket och mellan finansmarknaden och de styrande.

  Den svenska fastighetsmarknaden befinner sig normalt något halvår efter de mest likvida marknaderna i västra Europa och har först under det fjärde kvartalet 2011 på allvar märkt en tydlig avmattning i marknadsaktiviteten. De höga stressnivåerna bland banker gör finansieringsnötterna för många aktörer svåra att knäcka. De europeiska giganterna Société Générale och Eurohypo har båda aviserat att de kommer att strypa finansieringen till fastighetssektorn helt under 2012. Ytterligare konsolidering av marknaden med fokus mot högkvalitativa objekt och aktörer med redan klar finansiering är att vänta.

  Ur askan in i elden eller en god fortsättning på det nya året? Riskerna på nedsidan är tydliga, men jag vill nog (utan att vara säker) ändå passa på att önska alla en god fortsättning på det nya året. Förutsättningarna för ett gott fastighetsår i Sverige är goda, trots att situationen i fastlandseuropa kan verka avskräckande. I mitt arbete som transaktionsrådgivare ingår att för mina kunders räkning hitta lösningar och intressanta affärer även under perioder då marknaden svajar mer än beskedligt. Så fick jag också det sagt.

  Bojan Ticic

  Analytiker, Jones Lang LaSalle

  Krönika ur Fastighetsnytt nummer 1, 2012

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived