• Samordning av energikrav på nya byggnader

  PUBLICERAD 2012-02-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-02-21 11:20

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Miljöstyrningsrådet undersöker möjligheten att samordna de energikrav som ställs på byggnader vid kommunala markupplåtelser.

  – Genom att samordna de olika kraven kan vi underlätta för byggbranschen och kommunerna att spara energi. Byggnader har långa användningstider och den nivå som uppnås i nybyggen påverkar energiförbrukningen långt in i framtiden”, säger Jens Johansson, projektledare för byggfrågor på Miljöstyrningsrådet.

  Ett förslag kommer att arbetas fram med hjälp av experter från byggbranschen, kommunerna och forskare. Förslaget kommer att vara frivilligt att använda för kommunerna. Många kommuner ställer redan krav på att det som byggs på mark som kommunen upplåter ska vara energieffektiva byggnader, med en prestanda som är bättre än Boverkets byggregler, BBR. Många kommuner medverkar också till frivilliga överenskommelser vid byggande på annan mark. EU:s direktiv om nära-nollenergibyggnader senast 2019 för offentligt byggande och 2021 för övrigt byggande innebär också att branschen måste anpassa sig.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SKL

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived