• Optimism bland byggbolagen

  PUBLICERAD 2012-02-08 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-20 15:18

  Källa: Pressmeddelande KPMG

  Optimism bland internationella byggbolag

  Enligt en undersökning från KPMG räknar internationella byggbolag med växande orderböcker under 2012. Infrastrukturprojekt och stark efterfrågan från kunder inom energisektorn driver efterfrågan.

  Den nya studien KPMG Global Construction Survey 2012 bygger på intervjuer med 161 byggbolag från hela världen, inklusive Norden och Sverige. Optimismen är störst i Asien, men även de europeiska byggarna ser ljust på framtiden. Hela 50 procent av de tillfrågande europeiska bolagen tror trots den försämrade konjunkturen på växande orderböcker, medan bara 13 procent tror på ordernedgång under det kommande året.

    – Den försämrade globala ekonomin har ännu inte påverkat byggbolagen i någon större omfattning. De svenska bolagen hade en bra avslutning på 2011. Men byggsektorn ligger sent i konjunkturcykeln, så man ska inte dra för säkra slutsatser om framtiden, säger George Pettersson, ansvarig för byggbranschen på KPMG i Sverige.

  Även när det gäller lönsamheten är företagen försiktigt positiva. Av byggbolagen i undersökningen tror 75 procent att marginalerna i kommande projekt kommer att bli lika hög eller högre än i de projekt man arbetar med för närvarande.

    – Även flera svenska bolag signalerar att de prioriterar lönsamhet för tillfället, säger George Pettersson.

  En tydlig internationell trend är att kunder inom energisektorn driver efterfrågan inom byggbranschen. 41 procent av de tillfrågade tror på ökad efterfrågan från energisektorn under 2012. Det kan handla om byggen av allt från oljeplattformar och gasledningar till vindparker. Även bostads-, gruv- och infrastrukturprojekt som vägar, broar och järnväg hör till det kommer att växa under 2012, enligt undersökningen.

    – Även här i Norden är stora infrastrukturprojekt som förbifart Stockholm viktiga för byggsektorn. En fördel i Norden är våra stabila statsfinanser. I Sydeuropa gör budgetåtstramningar att stora infrastrukturprojekt skjuts på framtiden. Det kommer att drabba byggbranschen i dessa länder, säger George Pettersson.

  Rapporten i sin helhet finns att ladda ner från kpmg.se. 

  Redaktionen

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Datschas plan efter uppköpet – växa globalt

  Uncategorized Stronghold säljer analysföretaget Datscha för en hemlig summa. Planen med affären är att ta tjänsten till nya marknader. “Vi har varit på jakt lite grann. Vi har fått mellan fem och tio bud de senaste åren”, säger Jacob Philipson, avgående ordförande. Även bolagets vd lämnar i och med uppköpet.

 • “Våga ta ställning i kärnkraftsfrågan” 

  Politik På tisdagen skapades politisk turbulens när M och KD plötsligt lämnade energiöverenskommelsen till kärnkraftens fördel. Nu manas fastighetsbranschen att ta ställning i frågan. 

 • Sandelin: Fjärrstyrda fastigheter fördel för 24Storage

  Börs Behovet av förrådsutrymmen kommer öka framöver. Samtidigt innebär bolagets digitaliserade fastigheter en fördel mot konkurrenter. Det säger Fredrik Sandelin, vd för 24Storage, till Fastighetsnytt i samband med tisdagens notering på First North.

 • ANNONS
 • Skanska gör rekordaffär i Texas

  Transaktioner Byggjätten Skanska har sålt 90 procent av en skyskrapa i centrala Houston för 373 miljoner dollar, motsvarande 3,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri. 

 • ANNONS
 • Stronghold säljer Datscha

  Nyheter I ett pressmeddelande uppger Stronghold Invest att Datscha går samman med amerikanska fastighetsdataleverantören Real Capital Analytics (RCA). “Vi har alltid beundrat RCA och är övertygade om att det kommer att bli ett bra nytt hem för Datscha, dess anställda och kunder”, kommenterar Urban Edenström, vd för Stronghold Invest.

 • Humlegården och ägare enas om miljardlån

  Börs Humlegården har ingått en avsiktsförklaring med en majoritet av sina ägare som går ut på att dessa åtar sig att teckna företagscertifikat för upp till 1,6 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived