• Marknadshyror en tolkningsfråga – igen

  PUBLICERAD 2012-02-03 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-20 15:21

  Marknadshyror en tolkningsfråga – igen

  Fastighetsägarna Stockholm har meddelat Hyresgästföreningen i Stockholm att man strandar årets hyresförhandlingar. Nu blir det upp till den enskilda fastighetsägaren att förhandla med Hyresgästföreningen och kommer man inte överens går det till Hyresnämnden. Hans Lind, Professor i fastighetsekonomi på KTH, är inte förvånad

    – Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer när det hanteras i hyresnämnden.

   – Vi är överens med hyresgästföreningen om att vi behöver förändra hyressättningen för att åstadkomma bättre förutsättningar. Men när vi kommer i skarpt läge backar man från den analysen och det slutbud vi fick från hyresgästföreningen innehåller inga steg mot en bättre hyressättning i Stockholm och det är skälet till att vi strandat förhandlingarna, säger Christer Jansson, vd, Fastighetsägarna Stockholm.

  Det bud som Fastighetsägarna Stockholm tidigare har lagt innebär bland annat hyreshöjningar i innerstaden på 4,9 procent och i ytterstaden på 2,3 procent.  Motsvarande bud från Hyresgästföreningen är 2,3 och 1,5 procent med undantag för lägenheter som renoverats och därför har lite högre hyror.

    – Jag tycker det är otroligt tråkigt att de frånträder förhandlingarna. Jag tycker inte att det är att ta sitt ansvar när man endast vill förhandla utifrån lägesfaktorn och vill ha rejäla höjningar i Stockholms innerstad. Även om man tycker förhandlingsläget är kärvt och trögt tycker jag att man ska försöka nå en överenskommelse, säger Terje Gunnarson, Regionordförande i Stockholm, Hyresgästföreningen.

    

  I vanliga fall träffar Fastighetsägarna en överenskommelse med hyresgästföreningen innehållande en rekommendation till parterna att ha med sig in i förhandlingarna mellan den enskilde fastighetsägaren och hyresgästföreningen.

    – Nu har vi konstaterat att vi inte når en sådan överrenskommelse och därför kommer våra medlemmar att själva förhandla med Hyresgästföreningen, kommer man inte överrens får frågan avgöras i hyresnämnden, säger Christer Jansson.

  En tolkningsfråga

  Hans Lind är inte förvånad över att förhandlingarna strandat. Han menar att om man går man tillbaka till utredningen som lades fram av Michaël Koch och de resonemang som fanns i utredningen så var det ganska tydligt formulerat; för att man ska kunna säga att ett allmännyttigt bostadsföretag agerar affärsmässigt så måste de begära hyreshöjningar i områden där det finns ett stort gap mellan marknadshyra och faktisk hyra, det vill säga i det äldre beståndet i centrala lägen.

     – Det var en ganska klar signal om den inriktningen. Sedan var regeringen väldigt mån om att alla skulle vara överrens och så strök man de relativt tydliga formuleringarna och lagarna om hyressättningen samt att allmännyttiga bolag ska drivas affärsmässigt blev lite luddiga. Men för att få parter som egentligen inte är överens att skriva på samma dokument så förutsätter det att det finns ord som de kan tolka på olika sätt, säger Hans Lind.

  Hans Lind menar att Fastighetsägarna nu tittar på Kocks utredning och tolkar det som att de ska bli en långsam marknadsanpassning medan hyresgästföreningens tolkning är att det inte finns något om marknadsanpassning i lagen, utan det är business as usual.

    – Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer när det hanteras i hyresnämnden. Kommer de tolka enligt Kochs utredning eller gå på hyresgästföreningens linje? Min gissning är att om nämnden går på hyresgästföreningens linje måste fastighetsägarna fundera på om man ska gå till EU en gång till, ur deras perspektiv har då hela processen man drivit varit resultatlös, säger Hans Lind.

  Mattias Fröjd

  mattias.frojd@fastighetsnytt.se

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived