• Energimyndigheten efterlyser tydliga mål

  PUBLICERAD 2012-02-03 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-20 15:21

  Källa: Energimyndigheten

  Energimyndigheten efterlyser tydliga mål

  Regeringens förslag och bedömningar för nära-nollenergibyggnader uppfyller inte kraven i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. Det menar Energimyndigheten som efterlyser tydliga mål för energieffektiva byggnader.

  Byggnaders energianvändning och koldioxidutsläpp ska minska. I EU-direktivet om byggnaders energiprestanda ställs krav på att alla nya byggnader år 2020 ska vara nära-nollenergibyggnader. Enligt direktivet är det tydligt att en nära-nollenergibyggnad är mer energieffektiv än dagens byggregler, men regeringen bedömer i en promemoria att Sverige uppfyller kraven i direktivet i och med de nya byggreglerna som träder i kraft i år. Energimyndigheten delar inte regeringens bedömning eftersom byggreglerna inte har skärpts för eluppvärmda byggnader sedan direktivet antogs.

               – Vi behöver en framåtsträvande nationell handlingsplan med tydliga inriktningsmål för nära-nollenergibyggnader för att nå ett energieffektivt Sverige, säger Energimyndighetens generaldirektör Andres Muld.

  Energieffektiva byggnader ger mer förutsägbara driftskostnader. Att bara se till sänkta byggkostnader medför en risk att man sätter hyresgäster och fastighetsägare i en situation där de är betydligt mer utlämnade för prissvängningar på el och värme.

               – Marknadens aktörer behöver stabila spelregler och framförhållning som ger dem möjlighet att ställa om produktionen till energieffektiva byggnader, säger Marie Claesson vid Energimyndigheten.

  Redaktionen

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived