• Dyrt fördubbla kollektivtrafiken

  PUBLICERAD 2012-02-24 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2012-02-24 10:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  En ökad kollektivtrafik skulle medföra en samhällsekonomisk nytta, men det är långt ifrån gratis. Det visar en ny beräkning från SKL.

  SKL har räknat på kollektivtrafikbranschens mål om att fördubbla antalet kollektivtrafikresor till år 2020 och på sikt fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel.  Beräkningarna visar att en fördubbling skulle kosta mer än 1 krona på skatten.

  – Det är viktigt att diskutera finansieringen för att vi ska kunna öka kollektivtrafikåkandet. Vi tänker titta på nya alternativa finansieringsformer, där till exempel näringslivet kan spela en roll, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

  SKL:s beräkning visar även att en summering av de mål som dåvarande enskilda trafikhuvudmän satt upp (och en trendmässig framskrivning för de som inte har uppsatta mål) visar en ökning om 34 procent. En sådan ökning skulle sannolikt kosta drygt 50 öre på skatten.
  – Eftersom förutsättningarna för kollektivtrafik varierar stort mellan olika delar av landet bör målet för kollektivtrafikens omfattning sättas olika högt för olika län/regioner, säger Gunilla Glasare.

  Redaktionen

  Källa: Pressmeddelande SKL

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived