• Rätt beslut och hösten kan se ljusare ut

  PUBLICERAD 2012-01-16 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-03-01 17:19

  Rätt beslut och hösten kan se ljusare ut

  Svagare utveckling är att vänta i Sverige, både vad gäller ekonomin som på husmarknaden. Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, tror dock att med rätt politiska beslut i Europa så kan vi vända på myntet från 2011. Ett skakigt första halvår kan ersättas med bättre framtidstro under hösten.

  Blickar vi tillbaks över 2011 ser man en tudelad utveckling. Rekordavslutningen på 2010 med en BNP-tillväxt på 7,3 procent för det fjärde kvartalet gav Sverige en fin skjuts in i 2011. Optimismen var hög men så drogs rullgardinen ned under sommaren, börsen 2011 slutade på minus 17 procent och vi kliver in i 2012 med flera frågetecken.

    – Det var två halvår kan man säga. Den första halvan präglades av en relativt stor optimism då återhämtningen fortsatte. Sedan kom sommaren och det blev en kraftig justering på hur man såg på värdet av tillgångar på många olika håll, framförallt på börserna. Oron spred sig, främst i Europa, fram till december då man till slut fattade en del beslut som kommer att få betydelse under 2012, säger Cecilia Hermansson.

   

  Hur utvecklingen blir i Europa är det största orosmomentet för svenskt vidkommande och där valutasamarbetets vara eller icke vara kommer att prägla året. Nya riktlinjer har dragits upp för eurozonen och i december presenterades ett nytt förslag, ”fiscal compact”.

   – Utöver en gräns på tre procents underskott av BNP så har man lagt till att det strukturella underskottet får vara max 0,5 procent. Det är ett smartare mål som innebär att man bygger upp en buffert i goda tider. Det kommer att bli tuffare regler, vilket också behövs för att en valutaunion ska fungera, säger Cecilia Hermansson.

  Hushållens skuld en riskfaktor

  Den stora risken på hemmaplan är skuldsättningen och hur mycket hushållen tål. I dagsläget ligger hushållens belåning på cirka 170 procent av disponibelinkomsten, där största delen är till bolånemarknaden. Även om kredittillväxten kommit ner så växer det fortfarande snabbare än inkomsterna.

    – Det kan innebära att många inte har en tillräcklig buffert om det skulle hända något oväntat och ränteläget stiger, säger Cecilia Hermansson.

  Är man intresserad av den svenska husmarknaden är det viktigt att följa arbetsmarknaden och lönerörelsen under 2012. Sverige har haft en ganska positiv utveckling på husmarknaden fram till andra halvan 2011. Låga räntor, tillgång till lån och en stark konjunktur fram till slutet på fjolåret. Vad Cecilia Hermansson ser framför sig är att det blir tuffare att hålla upp huspriserna och hon räknar med en högre arbetslöshet som kan påverka utvecklingen.

    – Närmast väntar en svag period för börs och husmarknad. Det är inte nattsvart men det får inte bli sämre i Europa. Å andra sidan tror vi på ytterligare lägre räntor via riksbanken, det är dock osäkert hur mycket det spiller över i bolåneräntor. Förvärras krisen i Europa med kreditåtstramningar så kommer inte sänkningarna att synas lika mycket. 

  Sen semester att föredra 

  Det är i de politiska besluten som mycket kommer att avgöras under året. Rätt beslut kan ge ett bra andra halvår. Men fel beslut kan ge en fortsatt försämring hela 2012. Cecilia Hermansson, som redan förra året förordade en semesterfri sommar, tror att det är lämpligt att ta en sen semester i år.

    – Förra året var juli och augusti riktigt skakiga månader, räntan sover aldrig. Efter sommaren är rekapitaliseringen av bankerna över, förhoppningsvis kan man pusta ut något i augusti.

  Mattias Fröjd

  mattias.frojd@fastighetsnytt.se

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived