• Hushållen fortsatt negativa

  PUBLICERAD 2012-01-09 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-02-24 13:46

  Källa: Pressmeddelande SEB

  Hushållen fortsatt negativa

  Hushållen fortsätter att misströsta om bostadsmarknaden, men är lite mindre negativa än förra månaden. Det visar SEB:s Boprisindikator som ligger på minus för sjätte månaden i följd. 

  Av tillfrågade hushåll svarar 43 procent att de tror på fallande bostadspriser under det närmaste året, jämfört med 50 procent förra månaden. Andelen som tror på stigande priser ligger kvar på 26 procent. Andelen som tror på stillastående priser ligger på 26 procent, att jämföra med 20 procent förra månaden.

    -Stigande börskurser och inte riktigt lika dramatisk rapportering kring euron den senaste tiden ligger sannolikt bakom att hushållens syn på bostadsmarknaden blivit något mindre negativ. Att hushållen skruvat ner sina ränteförväntningar bidrar också, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

  På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 1,78 procent, att jämföra med 2,25 procent i decembermätningen.

  Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar fem procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är samma nivå som förra månaden.

  Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 27 december till 4 januari 2012.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived