• Sweco och White störst

  PUBLICERAD 2011-12-13 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2013-04-16 16:44

  Källa: Release Branschöversikten

  Sweco och White störst

  Nyligen var det release för Branschöversikten som tagits fram av Svenska Teknik & Designföretagen. Inga förändringar har skett i toppen där bolagen haft god lönsamhet de senaste två åren.

  Listan över de största arkitekt-, teknik- och industrikonsultkoncernerna toppas, liksom föregående år, av Sweco AB som hade en omsättning på drygt fem miljarder kronor för 2010. Det var heller inga förändringar i toppen vad gäller arkitektföretagen där White Arkitekter är nummer ett följt av Sweco Architects och Tengbom. Dessa tre toppar även listan över Nordens största arkitekter. David Cramér, Marknadsanalytiker på Svenska Teknik & Designföretagen, tror att Tengbom kan utmana på allvar nästa år då bolaget genomfört flera förvärv under 2011.

  Lönsamheten har varit god under 2010 och 2011. Men återhämtningen av prisutvecklingen har avstannat. David Cramér redovisar ur rapporten att konfidenskurvan pekar nedåt både vad gäller orderläge och personalstyrka framöver, företagen tror på ett tuffare 2012. Trenden för nästa år är att konsolideringen fortsätter och att de stora bolagen blir än större.

  Peter Rejler, Koncernchef Rejlerkoncernen AB, som var inbjuden talare under releasen ser dock möjligheter framöver och tycker inte man ska inte vara för pessimistisk inför framtiden.

  – Vi vill fortsätta växa och tänker inte slå på bromsen.

  Han pekar på att marginalerna är bättre i Norden och där en av anledningarna är att konkurrensen inte är lika hård som i övriga Europa. Peter Rejler menar också att kostnaderna är lägre, de Nordiska bolagen driver verksamheten kostnadseffektivare är de stora internationella.

  De största arkitekt-, teknik- och industrikonsultkoncernerna

  1. Sweco AB

  2. ÅF-koncernen

  3. WSP Sverige AB

  4. Semcon AB

  5. Rambøll AB (svenska verksamheten)

  (Världens största är amerikanska URS Corporation)

  De största arkitektgrupperna

  1. White Arkitekter AB

  2. Sweco Architects

  3. Tengbom

  4. Temagruppen Sverige AB

  5. Wingårdh-koncernen

  Källa: Branschöversikten

   

  Mattias Fröjd 

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived