• Finansoron försvagar kommunernas ekonomi

  PUBLICERAD 2011-08-18 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-12-12 11:27

  Källa: Pressmeddelande Sveriges Kommuner och Landsting

  Finansoron försvagar kommunernas ekonomi

  Den senaste tidens finansiella oro har föranlett SKL att revidera ned prognosen för nästa års ekonomiska tillväxt. Sysselsättningen antas bli lägre än förväntat vilket minskar skatteintäkterna för kommuner och landsting med 5 miljarder.

  Skuldkris och oväntat svag statistik från i första hand USA har lett till finansiell turbulens som medför att den ekonomiska återhämtningen tar en paus även i Sverige.

  Kommunernas skatteintäkter beräknas nu bli 3 miljarder lägre nästa år än vad som prognostiserades i ekonomirapporten i maj. För landstingens del justeras skatteintäkterna ner med 2 miljarder.

  För kommun- och landstingssektorn som helhet betyder detta att vi nu räknar med en ökning av skatteunderlaget med 3,3 procent, att jämföra med den tidigare prognosen på 4,2 procent. Totalt beräknas skatteintäkterna öka med 18 miljarder mellan 2011 och 2012.

  – Den ekonomiska utvecklingen väntas leda till oro hos såväl företag som hushåll i Sverige, med dämpad investeringstakt och mer återhållsamma hushåll som följd. Läget på den svenska arbetsmarknaden försvagas därmed, vilket är den främsta förklaringen till att SKL reviderar ner sin prognos för det kommunala skatteunderlaget, säger SKL:s chefsekonom Mats Kinnwall.

  Redaktionen

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived