• Samarbete för hållbara städer

  PUBLICERAD 2011-03-24 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2013-01-17 15:55

  Källa: Pressmeddelande IVL Svenska Miljöinstitutet AB

  Samarbete för hållbara städer 

  24 samhällsaktörer har börjat samarbeta, där ett första steg är att utvärdera internationella system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar och föreslå hur de kan utvecklas och införas i Sverige.

  Statliga verk, kommuner, byggherrar, fastighetsägare, arkitekter, konsulter, energibolag, organisationer och forskare ska samarbeta för att utveckla en gemensam arbetsprocess som engagerar och leder till hållbar stadsutveckling.

  – Vi siktar på att gå från att vara många enskilda spelare inom samhällsbyggnad till att fungera mer som ett lag. Det är många intressen som ska tas hänsyn till men det är inspirerande att se den energi och samarbetsvilja som redan finns på plats, säger projektledaren Ann-Kristin Karlsson från WSP.

  Första steget i samarbetet är att utvärdera hur internationella certifieringssystem för hållbar stadsutveckling kan utvecklas och införas i Sverige.

  – Certifieringssystem kommer att hjälpa oss att driva på utvecklingen mot hållbar bebyggelse. Och det hjälper också kommuner och byggherrar att sätta upp och stämma av mål, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council som kommer att leda utvecklingen av ett framtida certifieringssystem.

  Deltagande organisationer

  Medverkande i projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar (HCS) är NCC, PEAB, Diligentia, WSP, IVL Svenska Miljöinstitutet, Umeå kommun, Stockholms stad, Norrköpings kommun, Malmö stad, Göteborg stad, Sweden Green Building Council, Energimyndigheten, Trafikverket, Göteborg Energi, White, KTH, Atkins, Två Punkt Noll, Delegationen för hållbara städer, Vasakronan, HSB, Riksbyggen, Boverket och Mistra Urban Futures.

  Projektet finansieras av medverkande aktörer och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Fler organisationer kan komma att ansluta till samarbetet redan under våren.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived