• Opportunisterna vaknar till liv

  PUBLICERAD 2011-03-04 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2013-02-14 13:36

  Opportunisterna vaknar till liv

  Sverige återtog 4:e platsen i den europeiska transaktionsligan under 2010 och på årsbasis ökade den totala volymen med 139 procent. Daniel Gorosch, Chef Fastighetstransaktioner på Jones Lang LaSalle, tror att optimismen fortsätter under 2011 och att året kommer att bjuda på den första stora portföljaffären med en stor utländsk investerare sedan 2007 när Carlyle köpte Globen-fastigheterna från Whitehall. 

  Jones Lang LaSalle uppmätte den totala transaktionsvolymen för 2010 till 95,5 miljarder kronor, vilket på årsbasis innebar en ökning med 139 procent. AP-fonderna, Vasakronan, AMF Fastigheter, Hemfosa och Kungsleden är exempel på några av de transaktionsvänligaste aktörerna under föregående år. Daniel Gorosch tror att vi kommer att få se ungefär samma företag i topp när man analyserar resultatet för 2011 och han förutser en hög aktivitet på transaktionsmarknaden under året.

    – Så länge det kommer loss volymer i primesegmentet så kommer det att omsättas. Men det som också kommer att hända under utvecklingen av året är att den opportunistiska delen av marknaden kommer att vakna till liv.

  Daniel Gorosch menar att fonder som Sveafastigheter, Mengus, Areim, Niam med flera har kapital och söker investeringsmöjligheter.

  – Förmodligen får vi se snabba skiften i avkastningskrav på den sekundära marknaden, jag förväntar mig också att vid slutet av året så har vi sett den första stora portföljaffären med en stor utländsk investerare i Sverige igen.

   

  Svensk ekonomi lockar

  I grund och botten är det den svenska ekonomin som skapar attraktiviteten. Samtidigt, menar Daniel Gorosch, är det lätt att ta sig in i, och komma ut ur, den svenska fastighetsmarknaden, och transaktionskostnaderna är låga.  Nyligen träffade man på Jones Lang LaSalle en av världens största riskkapitalister vilka menade på att man skruvat ned avkastningskraven för att för att ha en rimlig chans att hitta objekt.

  – Det finns så mycket kapital som söker avkastning och då får man kanske röra sig nedåt vad gäller avkastningskraven.  Dels på grund av att belåningsgraderna är lägre men också för att överhuvudtaget nå fram till en affär.

  Under 2010 var det mycket utländska försäljningar till svenska köpare, något som Daniel Gorosch tror var tillfälligheter med tre stora affärer som stod för den övervägande volymen.

  -Framförallt Commerz Real och Deka som ägt i ett antal år och såg möjligheten till en riktigt bra affär. Jag tror inte att det är en trend, möjligen kommer vi få se en del försäljningar från framförallt tyska fonder som stänger ner.

  Mattias Fröjd

  mattias.frojd@fastighetsnytt.se

   

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived